Почти 4 млрд. лв. просрочени задължения събра Приходната агенция през 2021 г.

01.03.2022 | 10:25
по статията работи: econ.bg
Това е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с 2020 г., като се наблюдава ръст на събраните суми за погасяване, както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари
Почти 4 млрд. лв. просрочени задължения събра Приходната агенция през 2021 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Близо 4 милиарда лева просрочени задължения са събрали публичните изпълнители на Националната агенция за приходите през изминалата година.

Това е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с 2020 г., като се наблюдава ръст на събраните суми за погасяване, както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари.

Общо подобрение на събираемостта, отчитат още от приходната агенция, като съобщават, че близо 98 % от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината.

По-високата събираемост се дължи на проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП, включително и ранно уведомяване на задължените лица, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове.

Приходната агенция напомня за непогасени задължения чрез изпращането на електронни писма, в телефонни разговори или в лични срещи с публични изпълнители на НАП, като по този начин се стимулира доброволното погасяване на просрочени публични задължения и се разясняват възможностите за обезпечаване и плащане на дълговете при финансови затруднения.

Данните на НАП сочат, че максимум в 3-месечен срок, след като получат електронно уведомително съобщение или е проведен телефонен разговор, над 45 % от лицата погасяват изцяло задълженията си, а общият размер на дълга им намалява с 68 % .

След проведени срещи с териториални директори на НАП, близо 900 задължени лица са намалили дълга си към бюджета с над 320 млн. лв., а 157 от тях са погасили изцяло задълженията си на стойност 110 млн. лв.

„Партньорският подход и активните мерки, които НАП предприема спрямо задължените лица, водят до бързи положителни резултати при събирането на публични дългове. Препоръчваме на гражданите и фирмите да ползват е-услуги на НАП с ПИК или КЕП, за да се информират дали имат задължения и какъв е актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения към фиска“, каза Боряна Жилова, директор на дирекция „Събиране“ в НАП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net