Вече са раздадени над 4 млн. лв. енергийни помощи за бизнеса

19.11.2021 | 14:05
по статията работи: econ.bg
Програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия вече работи, като до момента са изплатени енергийни помощи за около 4 млв. лв., каза днес министърът на енергетиката Андрей Живков. Това е около 1% от общата сума, която ще бъде разпре
Вече са раздадени над 4 млн. лв. енергийни помощи за бизнеса
Снимка: Пресцентър на ИАНМСП

Програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия вече работи, като до момента са изплатени енергийни помощи за около 4 млв. лв., каза днес министърът на енергетиката Андрей Живков. Това е около 1% от общата сума, която ще бъде разпределена за сметките през октомври и ноември, поясни министърът на пресконференция днес.

"Сериозната част на плащанията ще започнат от 1 декември, когато се фактурират ноемврийските сметки. Крайните клиенти ще видят компенсации за двата месеца накуп. Работим за това, помощите да стигнат максимално бързо до тях", каза още Живков.

Той допълни, че са подписани 44 договора до момента, като остават още няколко, за да бъдат обхванати всички небитови клиенти, с право на помощи. Министърът припомни, че с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране тези от тях, които са клиенти на Доставчик от последна инстанция, три месеца ще получават и допълнителна енергийна помощ от 30 лева.

Андрей Живков посочи, че върви и информационна кампания, която да накара небитовите потребители, които не са си избрали доставчик, да го направят, защото ако останат клиенти на Доставчик от последна инстанция ще плащат по-скъп ток. Кампанията включва листовки и видеоклип.

Общата сума, предвидена за енергийни помощи за бизнеса през октомври и ноември е 450 млн. лева. Попитан, дали ще има и помощи за декември, министърът обяви, че тогава би трябвало да има парламент, който да реши дали и какви субсидии да има. "Парламентът може да приеме други мерки - сваляне на данъци и акцизи, както за тока, така и за природния газ", поясни Андрей Живков.

В отговор на въпрос, той увери, че всички топлофикационни дружества са подготвени за зимния период.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net