МВФ започва отпускането на 650 млрд. долара за страните-членки

24.08.2021 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Разпределението на специалните права на тираж между страните членки на МВФ в размер на 650 млрд. долара, одобрено в началото на месеца, влезе в сила
МВФ започва отпускането на 650 млрд. долара за страните-членки
Снимка: БГНЕС

Разпределението на специалните права на тираж (СПТ) между страните членки на МВФ в размер на 650 млрд. долара, одобрено в началото на месеца, влезе в сила, съобщава РБК.

От отпуснатите средства 275 милиарда отиват за развиващите се страни, включително 25 милиарда за членовете на ОНД и Грузия. Русия получи около 17,5 милиарда долара.

Специалните права на тираж (СПТ) са нефизическо средство за платежни курсове на фонда. Курсът на СПТ се определя ежедневно въз основа на обменните курсове на долара, еврото, йената, лири стерлинги и юани.

Сега в обращение са 204 милиарда СПТ, което съответства на 290 милиарда долара. Общият брой на СПТ ще достигне 660 милиарда. За последен път МВФ отпусна СПТ през 2009 г., след световната финансова криза.

Делът на страните в разпределението на СПТ съответства на квотите в МВФ - дялове в капитала на фонда. Така например в САЩ е 17,4%, в Русия - 2,71%. Размерът на акциите се изчислява по формула, която отчита БВП на държавите, платежния баланс и международните резерви.

За да се възползват от СПТ извън МВФ, страните трябва да ги конвертират. Те могат да купуват и продават СПТ, да ги обменят, да ги прехвърлят безплатно.

Както обясни София Донец, главен икономист на Renaissance Capital за Русия и ОНД, има няколко начина за монетизиране на специалните права на тираж: обмен на твърда валута по двустранно споразумение с друга държава или изпълнение на редица условия на МВФ и получаване на валутно финансиране по кредитната програма на фонда.

„Днес влиза в сила най-голямото разпределение на специални права на тираж (СПТ) в историята на стойност от приблизително 650 милиарда щатски долара. Разпределението е мощна ваксина в подкрепа на финансовото здраве на света, която — използвана разумно — е и уникална възможност за борба с тази безпрецедентна криза" Това съобщи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

От разпространеното днес изявление на Георгиева става ясно, че разпределението на СПТ ще осигури допълнителна ликвидност на световната икономическа система, допълвайки валутните резерви на държавите и намалявайки зависимостта им от по-скъп вътрешен или външен дълг. Страните могат да използват пространството, осигурено от разпределението на СПТ, за да подкрепят икономиките си и да засилят борбата си с кризата.

СПТ се разпределят между държавите пропорционално на квотните им дялове в МВФ. Това означава, че около 275 млрд. щатски долара ще бъдат предоставени на нововъзникващите и развиващите се страни, от които страните с ниски доходи ще получат около 21 млрд. щатски долара, което в някои случаи се равнява на 6% от БВП.

СПТ са ценен ресурс и решението как да бъдат използвани оптимално се взема от всяка от нашите страни членки. За да могат СПТ да бъдат използвани в максимална полза на страните членки и на световната икономика, тези решения трябва да бъдат разумни и добре обосновани.

За да подкрепи страните и да помогне за осигуряване на прозрачност и отчетност, МВФ предоставя рамка за оценка на макроикономическите последици от новото разпределение, статистическото му третиране и управление, както и оценка на начините, по които то може да повлияе на устойчивостта на дълга. МВФ също така ще предоставя редовно актуална информация за всички наличности, транзакции и търговия със СПТ — включително последващ доклад за използването на СПТ след две години.

За да увеличи ползите от това разпределение, МВФ насърчава доброволното насочване на част от СПТ от страните със силни външни позиции към най-нуждаещите се страни. През последните 16 месеца някои членове вече се ангажираха да предоставят 24 млрд. щатски долара, включително 15 млрд. щатски долара от съществуващите си СПТ, на Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж, който предоставя заеми на преференциални условия на държави с ниски доходи. Това е само началото и МВФ ще продължи да работи с нашите членове за надграждането на тези усилия.

МВФ също така обсъжда със своите страни членки възможността за създаване на нов доверителен фонд за устойчивост и стабилност, който би могъл да използва разпределените СПТ, за да помогне на най-уязвимите страни в структурната трансформация, включително в борбата с предизвикателствата, свързани с климата. Друга възможност би могла да бъде насочването на СПТ в подкрепа на кредитирането от страна на многостранните банки за развитие.

„Отпускането на СПТ е важен компонент от по-широките усилия на МВФ за подпомагане на страните в борбата с пандемията, които включват: 117 милиарда щатски долара под формата на ново финансиране за 85 държави; облекчаване на обслужването на дълга за 29 държави с ниски доходи; както и консултации по политиките и подкрепа за развитие на капацитета за над 175 държави за осигуряване на силно и по-устойчиво възстановяване”, заяви Кристалина Георгиева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.08   48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-ото заседание на Шестия вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net