Как да реализираме практически идеите си

04.09.2013 | 13:45
по статията работи: Сара Божинова
Случващото се у нас и в целия свят е отражение на процеси с по-голям мащаб. И ние имаме нужда от идеи какво да правим да заедно, заяви предприемачът Георги Камов
Как да реализираме практически идеите си

Вчера (3 септември) в аулата на Софийския университет бе открит форумът „Идеите – това сме ние 2“ на организацията Обединени идеи за България. Тя се провежда за втора поредна година от 3-ти до 6-ти септември и събира млади хора от цялата страна, които биха искали да използват знанията и креативността си за подобряване на условията в страната. Целта е да бъдат планирани конкретни проекти като най-важният критерий е тяхната реализация да бъде практически възможна.

Форумът се състои от десет тематични екипа, в които участниците са разпределени според интересите и опита си. Екипите са образование, социални политики, право, икономика, околна среда, наука, здравеопазване, култура, градска среда и отделен журналистически екип, чиято основна задача е отразяването на работата на останалите групи. Във всеки екип са предвидени по двама гост лектори, които да споделят експертното си мнение и да посъветват участниците за техните идеи и проекти.

Сред гост лекторите тази година са предприемачите Евгения Пеева, ръководител на програмата „Заедно в час“, Боян Бенев, предприемачът и основател на Nextdoor Георги Камов, разследващия журналист Росен Цветков, журналистът Светослав Иванов, икономистът Ясен Георгиев, еколозите Стоян Фълджийски, Рашид Рашид, Веселин Дробенов, юристът Огнян Герджиков, Светлин Наков от "Телерик", предприемачите Ангел Келчев и Едуард Димитров, координаторът на Британски Съвет България Любов Костова, драматурга Здрава Каменова, Весела Герчева и други.

Един от организаторите на форума „Идеите – това сме ние 2“, Александър Найденов, сподели по време на откриването, че цялото събитието се провежда с бюджет по-малък от 800 лв. Той изрази радостта си, че форумът и организацията са се превърнали в „център за млади и мотивирани социални предприемачи“.

Домакин на конференцията е бъде Частна професионална гимназия „Банкер“. Училището е основано през 1994 г. с основен фокус върху практическото обучение, както заяви директорът – д-р Николина Ненова.

В своето изказване предприемачът Боян Бенев акцентира върху стойността на работата и постигнатите резултати, които следват една идея. Според него това е начинът България да има позитивна обществена среда след като всеки си е отговорил на въпроса „защо човек взима социална позиция“.

142881 Георги Камов (На снимката вляво. Снимка: Facebook.com/Обединени Идеи за България) се фокусира върху нуждата от нови решения пред глобалните предизвикателства. "Случващото се у нас и в целия свят", каза той, "е отражение на процеси с по-голям мащаб. И ние имаме нужда от идеи какво да правим да заедно."

Двете основни опорни точки са личния успех като инвестиция в средата и новите подходи отвъд традиционните граници.

Евгения Пеева, която оглавява екипа на „Заедно в час“, даде три практически съвета за това как можем „да бъдем нашите идеи“. На първо място, според нея, трябва да има измерима и конкретна цел. След това да бъде открит правилният начин на работа и да се инвестира в хората, и не на последно място – да се учим от провала.

„Идеите – това сме ние 2“ ще се проведе с две основни допълнения от миналата година. Едното от тях е организирането на работилници, по време на които участниците от различни екипи ще имат възможност да се запознаят и да научат нещо повече по темите на работилниците - „Реклама“, „Социално предприемачество“, „Основи на уеб дизайна“, „Проектен мениджмънт“, „Събитиен мениджмънт“, „PR”, “Медии“ и „Финансиране и бюджетиране“. 

Друга изненада е организирането на изложение по време на конференцията на различни НПО-организации. Целта е запознаването на участниците с вече изпитани конкретни методи, които са допринесли за осъществяването на определена дейност. Например как се намира финансиране, как се създава фунциониращ екип, какъв е пътят към един успешен проект, как се осъществява по-добра комуникация и др. Някои от участниците в изложението са „Заедно в час“, „Трансформатори“ и др.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net