БФБ ще изкупи обратно до 300 хил. собствени акции

30.07.2020 | 12:55
по статията работи: econ.bg
БФБ ще изкупи обратно до 300 хил. собствени акции
Снимка: под лиценза на creative commons

София, 30 юли 2020 г. – Българска фондова борса (БФБ) ще изкупи обратно до 300 000 собствени акции, това реши днес Общото събрание на акционерите на институцията.

Решението предвижда Българска независима енергийна борса, еднолично контролирано дъщерно дружество на БФБ, да изкупи тези книжа от капитала на компанията-майка. Срокът за обратното изкупуване е до 3 години, като за една година не могат да се изкупят повече от 3% от акциите на дружеството. Изкупуването трябва да стане на цени между 4.50 и 6 лв. за акция. Процедурата по обратно изкупуване на собствени акции е стандартна практика на публичните компании по света и в България.

Чрез обратното изкупуване мениджмънтът на БФБ демонстрира пред инвеститорите своята увереност в бъдещото й развитие, като в допълнение оказва подкрепа и върху цената на нейните акции, особено по време на сериозна волатилност на капиталовия ни пазар. Общото събрание възложи на Съвета на директорите да определи конкретни дати за начало и край на обратното изкупуване. В случай че в този срок не се изкупи максималния брой акции, Съветът на директорите по своя преценка ще може да го удължи. Съветът на директорите ще избере лицензиран инвестиционен посредник, чрез който да бъде извършено обратното изкупуване.

Акционерите на БФБ приеха доклада на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2019 г.; освободиха от отговорност членовете на СД за дейността по управление на дружеството през изминалата година; приеха отчета на Директора за връзки с инвеститорите; одобриха доклада на регистрирания одитор за извършената проверка на годишния финансов отчет за 2019 г. и заверения финансов отчет за изминалата година; приеха одитирания годишен консолидиран финансов отчет, годишния консолидиран доклад на СД за дейността и доклада на регистрирания одитор за проверка и заверка на консолидирания отчет на групата за 2019 г.

Общото събрание реши също половината от нетната печалба за 2019 г. след облагане с данъци, в размер на 201 709.66 лв., да се разпредели като дивидент на акционерите или по 0,0306 лв. на акция. Останалите 50 %, в размер на 201 709.66 лв., се разпределят като допълнителни резерви. Акционерите приеха годишния отчет на Одитния комитет за 2019 г. и избраха регистрирания одитор АФА ООД да извърши одит и заверка на годишния финансов отчет на дружеството за 2020 г.

Общото събрание отложи избора на членове на Съвета на директорите до провеждане на конкурсна процедура по правила, приети от Министъра на финансите, в рамките на срока установен в Закона за публичните предприятия. Във връзка с прилагането на този закон беше отложено и приемането на политиката за възнагражденията на членовете на Съвета на директорите.

За трета поредна година БФБ проведе най-важния си форум и по електронен път – чрез платформата на Централен депозитар ЕПОС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.01   1644 г. – Френският актьор Жан Поклен за първи път се подписва с псевдонима Молиер. 1687 г. – В Япония с императорски указ се забранява убиването на диви...