Над 288 хил. домакинства са подпомогнати с помощи за отопление през тази зима

07.12.2021 | 15:05
по статията работи: econ.bg
Общо 288 350 са семействата, които са подпомогнати с целева помощ и с еднократна финансова подкрепа за отопление през тази зима, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане
Над 288 хил. домакинства са подпомогнати с помощи за отопление през тази зима
Снимка: под лиценза на creative commons

Общо 288 350 са  семействата, които са подпомогнати с целева помощ и с еднократна финансова подкрепа за отопление  през тази зима, сочат  данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към 7 декември 2021 г.  От тях 261 001 са получили целева помощ за отопление за петте месеца на  отоплителния сезон в размер на 523.55 лв., а одобрените за получаване на  еднократна финансова подкрепа от 300 лв. са 27 349. 

И през тази година най-много са отпуснатите целеви помощи  за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) - 225 389, като 2 250 от тях са  в натура. На 30 006 лица и семейства помощта е отпусната за отопление с електроенергия, на 5 166 за парно и на 440 за природен газ. Най-голям брой  са получилите целева помощ за отопление в областите Пловдив – 20 772, Благоевград – 20 739 и Враца - 12 669.

Разходването по предназначение на предоставените целеви помощи за отопление се контролира от АСП. При установено нарушение помощта трябва да бъде възстановена, а злоупотребилите ще бъдат лишени от възможност да я получат за следващия отоплителен сезон. 

Еднократната финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лв. беше въведена от служебното правителство, което осигури и допълнителни разходи за изплащането й. Тя е предназначена за всички, на които е отказано отпускането на целева помощ за отопление поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна  регистрация в дирекция „Бюро по труда“, която да е активна и към 1 ноември. От нея можеха да се възползват и хората, които отговарят на критериите за получаване на целева помощ за отопление, но не са кандидатствали за нея в определения за това срок – до 31 октомври 2021 г. Заявления за отпускането на  финансовата подкрепа  се подаваха в дирекциите „Социално подпомагане“ до 23 ноември 2021 г.

Тя се изплаща  еднократно, съгласно избрания от хората начин - по лична банкова сметка или чрез „Български пощи“ ЕАД. За тези, които са заявили получаването на помощта по банков път, средствата вече са преведени по посочените от тях лични сметки. 

Изплащането на еднократната финансова подкрепа чрез териториалните поделения на „Български пощи“ ЕАД ще бъде в периода от 9 и до 23 декември 2021 г. включително. Ако някой няма възможност да получи лично помощта си в пощенския клон, това може да направи негов роднина или близък с нотариално заверено пълномощно. 

Неполучените средства за еднократна финансова подкрепа се възстановяват в държавния бюджет. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 16.03   1521 г. – Фернандо Магелан пристига на Филипините, пресичайки Тихия океан. 1769 г. – Френският мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си...
Полезно от Мрежата
7sport.net