Над 5 000 души в неравностойно положение ще бъдат интегрирани на пазара на труда

07.07.2021 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Близо 4500 души от малцинствени групи и в неравностойно положение ще бъдат интегрирани на пазара на труда чрез общински проекти, финансирани от оперативни програми
Над 5 000 души в неравностойно положение ще бъдат интегрирани на пазара на труда
Снимка: под лиценза на creative commons

Близо 4500 души от малцинствени групи и в неравностойно положение ще бъдат интегрирани на пазара на труда чрез общински проекти, финансирани от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. Чрез тяхното изпълнение се очаква над 720 деца, ученици и младежи да бъдат интегрирани в образователната система.  

Чрез планираните дейности се подава ръка на децата и семействата в уязвимо положение, за да имат шанс за по-добро бъдеще, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев при връчването на договорите за изпълнението на проектите на общините Стара Загора, Ловеч, Перник, Бургас и Пловдив по мярката „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ - Компонент 2 заедно със заместник-министъра на образованието Евгения Пеева. 

С проектите ще бъдат обхванати малцинствени групи и хора в тежко неравностойно положение, които са настанени в социални жилища, изградени с финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие“. 

За социалното включване на хората в неравностойно положение, общините ще работят едновременно с родителите и децата. Допълнителни усилия ще бъдат насочени към учениците, които са отпаднали или има опасност да отпаднат от образователния процес. За тях ще бъдат организирани занимания, ще се подобри достъпът до образователна среда извън ромските махали и ще бъде осигурена психологическа подкрепа. Ще се работи и с родителите, които възпрепятстват децата си от редовно посещаване на детска градина или училище. Децата, за които българският език не е майчин, ще посещават допълнителни занимания по български език. Учениците ще имат достъп до кариерно консултиране и професионално ориентиране. 

Специално внимание ще бъде насочено към икономически неактивните участници, които ще получат професионално информиране и консултиране, психологическа подкрепа и достъп до обучения за придобиване на професионална квалификация или ключова компетентност. Наетите по проектите трудови медиатори, кейс мениджъри и психолози ще подпомагат безработните да се включат в стажове и ще ги стимулират да потърсят и започнат работа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 05.01   1444 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на крал Владислав III Варненчик и Янош Хуняди и много турски...