ЕС инвестира над 1 млрд. евро в инфраструктура за чиста енергия

28.01.2022 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Сумата бе одобрена за финансирането на 5 проекта в сферата на електроенергията, газа и съхранението на СО2
ЕС инвестира над 1 млрд. евро в инфраструктура за чиста енергия
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейският съюз ще инвестира още на 1 милиард евро в инфраструктура за чиста енергия. Държавите членки постигнаха споразумение относно предложението на ЕК да инвестира 1.037 милиарда евро в 5 трансгранични инфраструктурни проекта в рамките на Механизма за свързване на Европа за трансевропейски енергийни мрежи (МСЕ — Енергетика). МСЕ — Енергетика ще предостави финансова подкрепа за изграждането на четири инфраструктурни проекта, от които три - за пренос на електроенергия и един - за съхранение на газ, и едно проучване за мрежи за пренос и съхранение на CO2.

Най-голямата сума за финансиране ще бъде отпусната на проекта за междусистемна връзка EuroAsia на стойност 657 милиона евро за подкрепа на първата междусистемна връзка между Кипър и европейската електроенергийна мрежа през Гърция.

В България ще бъде финансиран проект във връзка с дейността на газохранилището Чирен в размер на 78 млн. евро. Проектът обхваща увеличаване на капацитета на газохранилището, което е необходимо за регионалната сигурност на доставките в Югоизточна Европа, както и за намаляване на разходите за доставка на газ. Проектът също така подкрепя постепенното премахване на въглищата в региона, като улеснява прехода към чиста енергия.

Добре интегрираната енергийна инфраструктура е от ключово значение за енергийния преход, като улеснява включването на възобновяеми енергийни източници, повишава сигурността на доставките и помага за поддържане на достъпна цена на енергията. Финансовата помощ, предоставена по линия на МСЕ — Енергетика, има за цел да увеличи максимално декарбонизацията и да подкрепи Европейския зелен пакт. Поканата от септември 2021 г. е последната покана за представяне на предложения в рамките МСЕ в  4-ия списък на проекти от общ интерес; следващите покани ще финансират проекти от 5-ия списък на проекти от общ интерес.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 11.05   330 г. – Столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол. 912 г. – Александър става старши император на Византийската империя, делейки...