ЕК започва консултации със социалните партньори за защита на хората, работещи през цифрови платформи

24.02.2021 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Работата през платформи се развива бързо във все повече стопански сектори в ЕС. Тя може да предложи по-голяма гъвкавост, възможности за трудова заетост и допълнителни доходи
ЕК започва консултации със социалните партньори за защита на хората, работещи през цифрови платформи
Снимка: под лиценза на creative commons

Еврокомисията започва днес първия етап на консултации с европейските социални партньори за това как да бъдат подобрени условията на труд за хората, работещи през цифрови платформи. Работата през платформи се развива бързо във все повече стопански сектори в ЕС. Тя може да предложи по-голяма гъвкавост, възможности за трудова заетост и допълнителни доходи, включително за хора, които може да срещат повече трудности да навлязат на традиционния пазар на труда.

Някои видове работа през платформи обаче са свързани и с несигурни условия на труд, изразяващи се в липсата на прозрачност и предвидимост на договорните условия, предизвикателства по отношение на здравето и безопасността, както и недостатъчен достъп до социална закрила. Други предизвикателства, свързани с работата през платформи, са нейното трансгранично измерение и алгоритмичното управление.

Коронавирусната криза ускори цифровата трансформация и развитието на бизнес моделите, основани на платформи, в рамките на вътрешния пазар. Някои платформи изиграха важна роля в осигуряването на достъп до услуги по време на противоепидемичните ограничителни мерки. Същевременно здравната криза открои още повече уязвимото положение на хората, работещи в сектори като основаната на платформи икономика, както по отношение на излагането на рискове за здравето и безопасността, така и по отношение на ограничения достъп до социална закрила и обезщетения.

Тези промени и трансграничният характер на цифровите платформи подчертаха допълнително необходимостта от инициатива на ЕС за подобряване на условията на труд за хората, работещи през платформи.

Целта на този първи етап на консултации със социалните партньори е да бъдат получени мненията на европейските социални партньори относно необходимостта от действия на ЕС, чрез които да бъдат подобрени условията на труд при работа през платформа, както и относно насоката на тези действия. Консултациите ще продължат поне шест седмици.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: Цифровата ера разкрива големи възможности за предприятията, потребителите и гражданите. Платформите могат да помогнат на хората да намерят нова работа и да изпробват нови бизнес идеи. Същевременно трябва да осигурим тясната интеграция на нашите европейски ценности в цифровата икономика. Трябва да гарантираме, че тези нови форми на труд са устойчиви и справедливи.

Никола Шмит, комисар по въпросите на работните места и социалните права, заяви: В контекста на извършвания цифров преход не трябва да забравяме основните принципи на нашия европейски социален модел. Трябва да се възползваме максимално от потенциала за създаване на работни места, който имат цифровите платформи, като едновременно с това гарантираме достойнството, уважението и защитата на хората, работещи през тях. Мненията на социалните партньори по този въпрос ще имат основна роля при създаването на балансирана инициатива за работата през платформи в ЕС.

В политическите си насоки председателят Фон дер Лайен подчерта, че „цифровата трансформация води до бърза промяна, която засяга нашите пазари на труда“. Тя пое ангажимента да се стреми към „подобряване на условията на труд на работниците през платформи“.

В съобщението „Силна социална Европа за справедливи промени“ се описват различните възможности и предизвикателства пред Европа по отношение на действията в областта на климата, цифровизацията и демографските промени и се изтъква необходимостта тези преходи да бъдат справедливи и социални. В него се посочва също, че за да се осигури устойчив растеж на основаната на платформи икономика, е необходимо да се подобрят условията на труд за работещите през платформи.

В работната програма на Комисията за 2021 г. беше обявена законодателна инициатива, целяща условията на труд за работещите през платформи да бъдат подобрени в срок до края на 2021 г. С тази инициатива ще се съдейства за прилагането на принципите, определени в Европейския стълб на социалните права.

В член 154, параграф 2 от ДФЕС се предвиждат двуетапни консултации със социалните партньори за предложения в областта на социалната политика, основаващи се на член 153 от ДФЕС. Освен ако социалните партньори решат да започнат преговори помежду си след първия или втория етап на консултациите, Комисията възнамерява да представи законодателна инициатива до края на годината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 31.03   307 г. – След като се развежда с Минервина, император Константин Велики се жени за Фауста, дъщерята на някогашния римски император Максимиан. 1078 г. – С бунт...
Полезно от Мрежата
7sport.net