От днес туроператори и турагенти могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ от 51 млн. лв.

08.02.2021 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 51 млн. лв. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г.
От днес туроператори и турагенти могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ от 51 млн. лв.
Снимка: под лиценза на creative commons

От днес - 8 февруари, всички желаещи туроператори и туристически агенти ще могат да подават документи за безвъзмездната финансова помощ, която се отпуска от националния бюджет. На институционалната страница на Министерството на туризма от началото на месеца са качени „Насоки за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“. И се надяваме по този начин да оптимизираме процедурата по кандидатстване. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на бранша в Търговище. В дискусията участваха д-р Дарин Димитров – кмет на община Търговище, и областният управител Митко Стайков. 

Вицепремиерът припомни, че мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 51 млн. лв. Размерът на  еднократно предоставяните  безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период. Допълнителни въпроси и запитвания по предоставянето и кандидатстването може да задавате на телефонната линия, която целево открихме, обясни още министър Николова. 

Относно развитието на регионалния туризъм, бих посочила, че в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата област Търговище са пренощували над 13 хил. туристи за периода януари–ноември 2020 г, като спадът е 39%, каза министър Николова. От тях близо 11 хил. са български граждани, а само в община Търговище през 2020 г. гостите, отседнали в местата за настаняване, са близо 11 хил. по данни от ЕСТИ. Най-много са българските посетители - над 9200, следвани от турските - около 830, украинските - близо 100, като има и румънски, белгийски, италиански и немски. През миналата година най-често гостите, които пътуват към региона, са на възраст 30–44 години, а най-малко са децата до 14 г., и основно са избирали да отсядат в места за настаняване с една звезда. 

По неокончателни данни пренощувалите туристи в места за настаняване в община Търговище през януари 2021 г. са над 600, като почти всички от тях са българи.  За сравнение през януари 2020 г. пренощувалите туристи  в община Търговище са били малко над 1200 по данни от ЕСТИ. 

Пред представителите на бизнесът министърът информира и за новата инициатива за популяризиране на археологическите обекти. 

Развитието на туризма в региона е свързано с Мисионис, заяви кметът д-р Димитров. Той посочи, че съвместната работа с Министерството на туризма за развитието на отрасъла в региона продължава и в бъдеще. 

Представителите на бизнеса поставиха въпроси, свързани с повече детайли за кандидатстването за държавната помощ от 51 млн. лв. Бяха дискутирани възможностите за подпомагане на екскурзоводите, както и създаването на Гаранционен фонд. Бизнесът подчерта още, че за тях е важно да има повече яснота и конкретика за отварянето на заведенията, за да може да планират работата си. 

Тема на разговорите бяха и мерките, които правителството предприе за подкрепа на бранша и тяхното продължаване занапред. Според тях мярката 60/40 трябва да продължи и през лятото и се надяват министърът да окаже подкрепа на искането им. 

Туризмът си намери министъра във Ваше лице, коментираха представителите на бранша. Тяхната позиция е, че намалението на ДДС беше правилен ход, бизнесът започва да се изсветлява и да внася дължимият данък, като по този начин може да се развива отрасълът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...