"Бежански проект за изкуство": другият образ на бежанците

16.10.2013 | 11:30
по статията работи: Сара Божинова
Австралийски проект дава възможност на бежанците да покажат художествения си потенциал
"Бежански проект за изкуство": другият образ на бежанците

Публичното говорене за бежанците у нас е в крайни категории, които утвърждават стереотипни образи. Още повече, че говоренето е в трето лице – те, бежанците, живеят в лоши нечовешки услови, те ще крадат, убиват и завземат работните ни места, не можем да се погрижим добре за тях и още такива примери за назоваване на малцинствена група, превръщаща се в абстракция на всички обществени проблеми, а колкото по-абстрактно и непознато е дадено нещо, толкова по-заплашително изглежда то за хората отвъд него.

Бежанския проект за изкуство (Refugee Art Project) е пример за това как групата може да придобие повече от една индивидуалност и повече от един публичен образ. Проектът се осъществява в Австралия от учени и артисти като целта му е да предостави своеобразна терапия за бежанците, чакащи разрешение за убежище, както и да разкаже историите им по различен начин.

Изкуството дава възможност за споделяне на лични теми, преживявания на различни травми и справяне с новата среда. Мъже, жени и деца, които идват от Афганистан, Шри Ланка, Ирак, Иран, кюрдски региони в Близкия Изток, Нигерия, Индонезия показват и развиват таланта си в различни проекти и стилове. Откакто проектът стартира през 2010 г. са проведени повече от 500 изложби на творби, създадени от бежанците.

Всички приходи от закупените произведения на изкуството се даряват на бежанските лагери, но доста често част от тях биват пращани на семействата, останали в проблемните райони. Бежанския проект за изкуство твърди, че няма чисто политически цели:

Това е политически акт дотолкова, доколкото гласовете на търсещите убежище за заглушени в публичните дискусии, а често грешно интерпретирани и манипулирани от политическите лидери и медиите. Показвайки изкуството на търсещите закрила и бежанците, се стремим да повишим обществената информираност за страданието им и огромния талант, който остава заключен зад бодливата тел.“, пишат на сайта на проекта.

Разгледате някои от произведенията на бежанците!

Снимки: Refugee Art Project

 

Сайед Рухола Мусави, "Религиозна елегия"

147968

 

Уахид Омид, "Съмнения"

147966

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net