"Старт на кариерата" стартира в края на май

09.05.2013 | 17:46
по статията работи: Александър Димитров
До 17 май се събират заявките на работодателите, от 30 май започва приема на кандидатите за работни места
"Старт на кариерата" стартира в края на май

Тазгодишното издание на програмата „Старт на кариерата“ ще започне в края на месец май. До 17 май включително Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще събира заявки на работодателите по програмата за обявяване на нови работни места. От 30 май вече ще се приемат документите на кандидатите.

За реализацията на проекта в Националния план за действие по заетостта през 2013 година са осигурени средства за обезпечаване на заетостта на общо 2725 младежи. От тях близо 2000 ще са новоназначени, съобщават от пресцентъра на „Агенция по заетостта“ (АЗ).

За периода 2002 – 2012 година, в заетост в публичната администрация по програмата са включени общо 8822 млади кадри с висше образование.

Програмата „Старт на кариерата” се реализира, за да се предотврати деквалификацията на безработните младежи с висше образование и да се подпомогнат младите хора да започнат работа непосредствено след завършване на образованието им. Основната цел на програмата е увеличаване на заетостта на младите хора чрез повишаване на пригодността им за заетост. В целевата група са включени младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, завършили висше образование и без трудов стаж по специалността.

Работодателите по проекта пък са министерства, агенции, както и техните териториални поделения, наред с областните и общинските администрации.

Всяка година МТСП утвърждава квоти с работни места, процедури за кандидатстване по програмата, критеири за подбор на кандидатите, както и минималните изисквания за достъп до участие.

Назначаването на младежите в публичната администрация е за срок от 9 месец. Държавният бюджет субсидира възнаграждението, което за 2013 година възлиза на 300 лева, както и допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда, дължимите вноски за сметка на работодателя за социално и здравно осигуряване.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 14.07   1228 г. – Луи VIII става крал на Франция след смъртта на баща си Филип II. 1456 г. – Унгарската армия нанася поражение при Белград на армията на Османската...