10 причини да не спечелиш интервю за работа

23.12.2016 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Случвало ли ти се е да се явиш на интервю за работа, но да не го спечелиш? Работата да бъде предложена на някой друг?
10 причини да не спечелиш интервю за работа
Снимка: под лиценза на creative commons

Интервюто за работа е онзи важен момент в процеса на търсене на работа, в който трябва да дадеш всичко от себе си, за да постигнеш основната цел – да получиш предложение за работа от организацията, в която кандидатстваш.

Случвало ли ти се е да се явиш на интервю за работа, но да не го спечелиш? Работата да бъде предложена на някой друг?

Замислял/а ли си се каква може да е причината? Важно е да си наясно с това, за да можеш да се представиш по-успешно на следващото интервю.

Много голям брой детайлни съвети за подходящо поведение по време на интервю за работа вече бяха дадени в статията “Перфектното интервю за работа”.

Ето защо, по-долу следват в по-съкратен вид само Топ 10 на най-често срещаните причини да не спечелиш интервюто за работа.

1. Липса на ентусиазъм и интерес към работата

Това е една от най-често срещаните причини.

Няма как да ти предложат работа, ако интервюиращият е останал с впечатлението, че не проявяваш достатъчен интерес към длъжността или фирмата.

Когато няколко кандидата притежават сходни знания, умения и опит за съответната работа, проявеното отношение към нея, демонстрирано по време на интервюто вероятно ще реши всичко в полза на един от тях.

2. Недостатъчна квалификация

Ако квалификацията ти (знания, умения, опит) за работното място е недостатъчно висока, логично е да не получиш дори покана за интервю. Кандидатурата ти ще бъде отхвърлена още по време на предварителната селекция по документите.

Понякога кандидатите за работното място, в стремежа си да изготвят перфектната автобиография (CV) и да получат покана за интервю се представят с информация, която не описва точно действителността. Украсяват фактите или дори откровено послъгват.

Например един кандидат може да напише в своето CV, че владее чужди езици на високо ниво, а нивото всъщност да е доста по-ниско. Или да твърди, че е заемал важни длъжности при предишни работодатели (Мениджър по нещо), докато в същото време отговорностите му да са били далеч по-символични.

В хода на интервюто за работа е възможно някои от тези несъответствия да излязат наяве. Когато квалификацията на кандидата (знания, умения, опит) е недостатъчна за длъжността, за която кандидатства той, няма как да се спечели самото интервю.

3. Прекалено висока квалификация

Високата квалификация сама по себе си е плюс – кой работодател не обича служители, които притежават сериозни знания, умения и опит?

Прекалено високата квалификация обаче е по-скоро проблем. Тя подсказва, че скоро служителят може да има проблеми с вътрешната си мотивация (работата да му се струва твърде лесна и скучна) и с удовлетворението, което ще изпитва от труда си.

Прекалено високата квалификация, подобно на недостатъчно високата квалификация, е основателна причина интервюто за работа да не бъде спечелено от теб.

4. Неподходящ външен вид, маниери и език на тялото

Външният вид, маниерите и езикът на тялото са неща, които ще предопределят в силна степен дали интервюиращият ще те хареса или не.

Появяваш ли се навреме за интервюто или закъсняваш? Подходящи ли са дрехите ти за длъжността, за която кандидатстваш? Държиш ли се любезно и уважително? Подсказва ли поведението ти, че притежаваш нужното ниво на стил и обща култура?

Енергично и дружелюбно ли е твоето ръкостискане или подаваш ръка в стил “мъртва риба”? Поддържаш ли добър зрителен контакт с интервюиращия? Усмихваш ли се или си прекалено напрегнат? Какво излъчва тялото ти – увереност и самочувствие или по-скоро несигурност, страх и стрес?

Често пъти лошият външен вид, неподходящи маниери и неубедителен език на тялото са сред основните причини да не получиш предложение за работа след интервюто.

Научи всичко най-важно за езика на тялото от книгата “Какво казва тялото”.

5. Неумение да се представяш и да се “продаваш” добре

Понякога човек може да притежава нужната квалификация да заеме една вакантна длъжност, но да не притежава нещо друго, също така важно – умението да презентира самия себе си и да се “продава” на работодателя.

Когато се явяваш на интервю за работа, трябва да внушаваш стойност във всичко, което казваш или правиш. Ако едно интервю за работа не е преминало с успех за теб, помисли дали презентацията ти е била на ниво.

Останал ли е работодателят с усещането, че именно ти си правилният човек за тази длъжност? Научил ли е необходимото за теб, за да е сигурен, че именно ти ще дадеш висока стойност на организацията? Получил ли е добри отговори от теб на неговите въпроси? Оформил ли е мнение за теб, че ще паснеш като дялан камък за неговата организация?

В статията “Трите метода за убеждаване на Аристотел” ще научиш повече за начините, по които да влияеш по-убедително на околните, когато им презентираш идеите си (или себе си).

6. Лоша подготовка

Появяването на интервю за работа без подготовка или с лоша подготовка е сериозна предпоставка за неуспех. Никой не обича неподготвени хора, които задават въпроси от типа “С какво точно се занимава вашата фирма?”

Знаеш ли нещо за фирмата, в която се намираш? От колко време е на пазара? Какви продукти предлага? На какви клиенти? На кои пазари? Кои са основните конкуренти? Какво се очаква от длъжността, за която кандидатстваш?

В статията “Топ 10 източника на информация за работодателя преди интервюто за работа” ще получиш идеи за основните източници на информация, които да ползваш, за да не се явяваш неподготвен на интервю.

7. Твърде много “Аз”

Някои кандидати за работа сами се застрелват в крака по време на интервюто, като са загрижени прекалено много за самите себе си и съответно проявяват слаб интерес за това от какво има нужда фирмата.

Типични грешки в това отношение са кандидатът да се интересува прекалено много от заплатата, допълнителните придобивки, кариерното развитие, отпуските, работното време. Съответно, разговорът се завърта основно в тези теми и не се води около това какви са предизвикателствата пред съответната длъжност или кандидатът ще е от полза за своя работодател.

По този начин кандидатът се позиционира в съзнанието на интервюиращия като егоистичен човек, който се инетресува само от себе си. Никой не обича прекомерните егоисти. Заплатата, бонусите и повишението в длъжност са важни неща, но е по-добре те да се обсъждат или договарят в максимални детайли след като интервюто бъде спечелено и бъде отправено конкретно предложение за работа.

8. Твърде малко въпроси

Когато си на интервю за работа е нормално да се чувстваш напрегнато и има риск да се увлечеш в твърде дълги монолози, с които да опитваш да прикриеш нервността си.

В резултат на това започваш да приказваш прекалено много, което автоматично означава, че задаваш твърде малко или дори никакви въпроси на интервюиращия. Като не задаваш въпроси, ти демонстрираш, че не проявяваш интерес към проблемите на работодателя, подготовката ти за интервюто куца (нямаш подготвени въпроси) или просто не си диалогичен човек (диалог се получава само тогава, когато има въпроси и отговори, иначе е монолог).

Задаването на малко въпроси е грешка, която може да ти коства успеха в интервюто.

И още нещо. Когато задаваш въпроси, слушай внимателно отговорите!

9. Липса на ясна посока в кариерното развитие

Трудовият ти опит може да се е стекъл така, че да си сменял/а твърде много и разнородни работи през последните години, без кой знае каква последователност в професионалното развитие. Това не е някакъв голям плюс, но ако фактите са били отразени в твоята автобиография и все пак си получил/а покана за интервю, няма страшно.

Проблем би се получил обаче, ако в хода на интервюто в интервюиращия се затвърди мнението, че нямаш яснота относно това към какво професионално развитие се стремиш. Особено ако длъжността е по-отговорна е важно фирмата да се довери на човек, който иска да се развива трайно и устойчиво в тази област.

В противен случай за работодателя ти си риск. Друг кандидат за работното място, който е по-сигурен и уверен в намеренията си, може да получи предложението вместо теб.

Научи повече за това как да демонстрираш, че си човек с ясен план и цели в статията “Отличи се от останалите кандидати и спечели интервюто за работа с План 30-60-90”.

10. Морални и етични причини

Съществува цяла група от характерни причини, които могат да ти попречат да спечелиш интервюто за работа. Това са причини от морално и етично естество.

Сред тях попадат:

Злословене по адрес на бивши работодатели. Ако по време на интервюто отправяш твърде критични, подигравателни или агресивни коментари за свои бивши ръководители или колеги, интервюиращият с право ще се запита няма ли да говориш така след време и за неговата организация и дори лично за него. Злословенето по чужд адрес не носи дивиденти.

Нисъл морал. Ако по време на интервюто изплуват примери, които демонстрират ниския ти морал в служебна обстановка, не очаквай предложение за работа. Ниският морал включва както по-дребни неща като неспазване на работното време, симулиране на заболявания или имитиране на дейност, така и по-сериозни неща като злонамерени действия в ущърб на колеги или на фирмата.

Цинизъм. В наши дни цинизмът е навсякъде. Много хора проявяват цинично отношение към колеги, шефове, клиенти, както и към собствените си отговорности на работното място. При това, циничното отношение далеч не означава употребата на цинични думи. Проявата на цинично отношение е още един сигурен начин да направиш лошо впечатление и да не получиш предложение за работа след края на интервюто.

В резюме

Това са Топ 10 причини да не спечелиш интервю за работа. Сигурно има и други причини, но по-горните десет са основните.

Ако ти предстои да кандидатстваш някъде, постарай се така да изградиш стратегията си, че да неутрализираш десетте причини и да не им позволяваш да ти попречат да получиш работата, която желаеш.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 09.12   536 г. – Византийският генерал Велизарий превзема Рим и прогонва племето остготи от пределите на Италия. 1212 г. – Фридрих II е коронован за крал на...