18 517.1 млн. лв. са отделени у нас за социална защита през 2018 г.

11.08.2020 | 11:35
по статията работи: econ.bg
Най-висок относителен дял в обезщетенията за социална защита през 2018 г. заемат разходите по функция "Навършена възраст/Старост" (43.0%) с основен компонент "разходи за пенсии"
18 517.1 млн. лв. са отделени у нас за социална защита през 2018 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

През 2018 г. България е отделила 18 517.1 млн. лв. за социална защита. За финансиране на социалната защита в страната са изразходвани 7 994.1 млн. лв. от държавния бюджет, а приходите от осигурителни вноски са в размер на 11 552.1 млн. лева, съобщиха от Националния статистически институт. Спрямо предходната година се наблюдава нарастване на приходите от осигурителни вноски с 9.7%, а на вноските от държавния бюджет - с 1.4%.

През 2018 г. разходите за социална защита (18 517.1 млн. лв.) са 16.9% от брутния вътрешен продукт на страната за същата година. В сравнение с предходната 2017 г. общите разходи за социална защита се увеличават със 7.1%, а съответният им дял от брутния вътрешен продукт се запазва на същото ниво.

Най-висок относителен дял в обезщетенията за социална защита през 2018 г. заемат разходите по функция "Навършена възраст/Старост" (43.0%) с основен компонент "разходи за пенсии". Значителен дял заемат и разходите по функция "Болест/Здравна грижа" (29.6%) и "Семейство/Деца" (10.4%).

Преобладаващата форма на получаване на социални обезщетения е изплащането на парични обезщетения (периодични или еднократна сума). През 2018 г. разходите за парични обезщетения са в размер на 12 038.1 млн. лв., или 66.8% от общо изплатените обезщетения за социална защита.

64% от паричните обезщетения се изплащат по функция "Навършена възраст/Старост", като основната част от тях не се свързва с изискването за покриване на допълнителни условия при получаването им, тъй като са резултат от участие в социалноосигурителната система. Значителен дял заемат паричните обезщетения, изплащани по функции "Инвалидност" (8.8%) и "Семейство/Деца" (9.7%).

През 2018 г. разходите за обезщетения в натура са в размер на 5 972.9 млн. лв., като нарастват с 9.9% спрямо предходната година. С най-висок относителен дял по отношение на обезщетенията в натура са разходите по функцията "Болест/Здравна грижа" (79.4%).

През 2018 г. по функция "Болест/Здравна грижа" са изплатени 5 336.2 млн. лв., или 29.6% от общо изплатените обезщетения за социална защита. Най-висок e относителният дял на разходите за медицинска и болнична помощ, профилактика и рехабилитация - 45.1% от разходите по функцията, следвани от разходите за фармацевтични продукти - 24.4%.

Разходите за парични обезщетения (периодични или еднократна сума) заемат 11.1% от обезщетенията по тази функция и са в размер на 592.5 млн. лева. Периодичните парични обезщетения обхващат платен отпуск поради трудова злополука, професионална болест или общо заболяване.

Разходите за обезщетения за временна нетрудоспособност са 10.6% от изплатените обезщетения по функцията. Като еднократни суми се включват предоставените финансови средства за лечение на лица под 18 години в чужбина, разходи за лечение на български граждани в чужбина към Комисията за лечение в чужбина (за лица над 18 години), както и финансовото подпомагане на български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция в лечебни заведения в Република България.

Изплатените обезщетения в натура по функцията през 2018 г. са в размер на 4 743.8 млн. лв. и обхващат плащания за болнична, първична и специализирана извънболнична помощ, дентална помощ, медико-диагностична дейност и плащания за лекарствени продукти и медицински изделия, извършвани от Националната здравноосигурителна каса. В разходите за обезщетения в натура се включват и плащания, извършвани от Министерството на здравеопазването за центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи и държавните психиатрични болници, както и плащанията по здравни пакети, договорени чрез допълнителното здравно осигуряване. През 2018 г. относителният дял на обезщетенията в натура от общите разходи по функцията е 88.9%.

Функция "Навършена възраст/Старост"

Функцията "Навършена възраст/Старост" обхваща помощи и обезщетения, които "осигуряват заместване на доходите, когато възрастният човек се оттегли от пазара на труда, гарантират определен доход, когато дадено лице е достигнало определена възраст, и/или предоставят стоки и услуги, чиято необходимост произлиза от личните или социалните обстоятелства при възрастните хора"1.

Разходите по тази функция заемат най-голям относителен дял от изплатените обезщетения за социална защита (около 44.0% за периода 2016 - 2018 година). Към функцията се включват всички видове пенсии, отпускани след навършване на законово установената възраст за пенсиониране в страната. През 2018 г. по функция "Навършена възраст/Старост" са изплатени 7 702.9 млн. лв. парични обезщетения, от които 7 694.8 млн. лв. за парични обезщетения, свързани с участие в осигурителната система, и 8.2 млн. лв. за парични обезщетения, които се получават след прилагане на подоходен критерий.

През 2018 г. по функция "Навършена възраст/Старост" са изплатени 42.8 млн. лв. обезщетения в натура (разходи за домове за възрастни хора и дневни центрове за възрастни хора), или 0.6% от общите разходи по функцията.

През 2018 г. по функция "Безработица" са изплатени обезщетения в размер на 557.1 млн. лв., или 3.1% от общо изплатените обезщетения за социална защита. Спрямо предходната година разходите по функцията се увеличават с 8.9%. С най-висок относителен дял (77.1%) са периодичните парични плащания за обезщетения, компенсиращи загубата на доходи, когато дадено лице е в състояние да работи и е на разположение за работа, но не е в състояние да намери подходяща за него/нея заетост, включително лица, които преди това не са били наети.

През 2018 г. относителният дял на еднократните плащания от паричните обезщетения по функцията (15.7%) се увеличават с 0.3 процентни пункта спрямо предходната година. Еднократни плащания са суми, изплащани на служители, които са били уволнени без тяхна вина от предприятие, което преустановява или спира дейността си. Това обезщетение може да бъде изплатено пряко от работодателя или от фонд, създаден специално за тази цел.

В рамките на Национална програма "Асистенти на хора с увреждания" на Агенцията за хората с увреждания са изплатени 7.2 млн. лв. за заплати и осигуровки на безработни лица, наети като асистенти на хора с увреждания.

Обезщетенията в натура се отнасят към активните мерки на пазара на труда и включват разходи при наемане на безработни извън населеното място по постоянен адрес, разходи за обучение и услуги по търсене и предлагане на работа. Включени са разходите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схеми: "Обучения и заетост на младите хора" и "Обучение и заетост" и по проекти "Работа" и "Обучение на възрастни, преминали курс за ограмотяване". Относителният дял на обезщетенията в натура от изплатените обезщетения по функцията през 2018 г. е 5.7% като намалява с 0.9 процентни пункта в сравнение с предходната година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...
Полезно от Мрежата
7sport.net