Омбудсманът отново настоя за компенсация на гражданите с лихвоточки

26.04.2022 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Диана Ковачева изпрати нова препоръка до вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, в която изрично настоява да се предвиди вариант за компенсиране на притежателите на т. нар. лихвоточки и едва тогава да се премине към закриването
Омбудсманът отново настоя за компенсация на гражданите с лихвоточки
Снимка: ombudsman.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, в която изрично настоява да се предвиди вариант за компенсиране на притежателите на т. нар. лихвоточки и едва тогава да се премине към закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.

Целта е да се гарантират правата на гражданите, които притежават многогодишни жилищно-спестовни влогове. Това са хората с лихвоточки, одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете си в някогашната Държавна спестовна каса.    

Повод за тази препоръка е публикуваният на интернет страницата на Министерството на финансите проект на Постановление за уреждане на отношенията, свързани със закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.

„Във връзка с предложението в Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. за закриване на този фонд, вече се обърнах към председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси като се застъпих за правата на гражданите, които все още не са компенсирани за притежаваните от тях лихвоточки. Въпреки това, с §12 от Преходните и заключителни разпоредби на  Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. се прие да бъде закрит Националният компенсационен жилищен фонд при Министерския съвет“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева допълва, че така се закриват и местните комисии по чл. 8, ал. 2 от Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове от деня на обнародването на закона в „Държавен вестник“ – 4 март 2022 г.

Омбудсманът подчертава, че по данни на самия Национален компенсационен жилищен фонд за състоянието на многогодишните жилищно-спестовни влогове към 31 март 2021 г., включените в окончателните списъци, но некомпенсирани жилищно-спестовни влогове са 40 183, а невключени в окончателен списък по смисъл на закона са 121 560 влога. Средствата, необходими за компенсиране на горепосочените жилищно-спестовни влогове, са в размер общо на 697 522 558 лв.

„На този фон, докато все още има некомпенсирани граждани, видно от проекта за постановление, ликвидационната комисия има за задачи да уреди въпросите, свързани с имуществото, правата и задълженията на закрития Национален компенсационен жилищен фонд и да изготви финансови отчети и ликвидационен баланс; да изготви протоколи – описи на имотите и движимите вещи, предоставени за управление на закрития Национален компенсационен жилищен фонд; да предаде архива на закрития Национален компенсационен жилищен фонд съгласно Закона за Националния архивен фонд; да закрие ползваните от фонда банкови сметки в срокове и по ред, определени от министъра на финансите; да оформи счетоводните документи, свързани с разходите на закрития Национален компенсационен жилищен фонд; да извърши и други необходими дейности, свързани с ликвидацията“, подчертава общественият защитник.

Изводът, според Диана Ковачева е, че функциите на ликвидацията са насочени  към преустановяването на дейността на фонда, но не и за предприемане на нужните действия за защита на правата на все още некомпенсираните граждани, притежатели на лихвоточки.

Омбудсманът отново обръща внимание, че до момента все още не се предвижда създаването на нова структура със същите или подобни функции и все още има останали граждани, които не са получили компенсации.

„Освен това, следва да се отчете и възможността страната да бъде осъдена от Европейския съд по правата на човека, ако не се предприемат нужните мерки за компенсиране на всички граждани“, допълва общественият защитник.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 07.12   1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net