Индустрията на изнесените услуги формира 6.6% от БВП на България

04.11.2021 | 15:05
по статията работи: econ.bg
Размерът на сектора на изнесените услуги в България възлиза на 3.3 млрд. евро за 2020 г. Това показват данните от годишния доклад за развитието на индустрията на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии
Индустрията на изнесените услуги формира 6.6% от БВП на България
Снимка: под лиценза на creative commons

Размерът на сектора на изнесените услуги в България възлиза на 3.3 млрд. евро за 2020 г. Това показват данните от годишния доклад за развитието на индустрията на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). 

За миналата година индустрията формира 6.6% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, в сравнение с 5.5% през 2019 г. Въпреки пандемичната 2020 г., индустрията на изнесените услуги не спира развитието си и отново бележи двуцифрен ръст, като оперативните приходи нарастват с 11.2%.  Предварителните данни за 2021 г. показват, че настоящата година ръстът също ще остане двуцифрен и дори по-висок. Прогнозата към 2024 година сочи, че индустрията ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителния й дял в БВП на страната ще достигне 11.2%.

Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 677 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите през 2020 г. В съотношението между двете подразделения на изнесените услуги превес имат на ITO компаниите (ИТ изнесени услуги) – 358, докато броя на фирмите в сферата на изнесени бизнес процеси е 319.

Индустрията затвърждава и позицията си на предпочитан работодател. Въпреки, че броят на заетите в сектора е малко над 77 000 души през 2020 г., т.е. почти без промяна спрямо много успешната 2019 г., нарастват разходите за служители и за данъци, плащани от компаниите към държавната хазна. 

Така секторът оставя значим социален и икономически отпечатък, превръщайки се в двигател на развитието на българската икономика и за задържането на младите хора в страната. 

Разходите за заплати през предизвикателната 2020 г. са се увеличили средно с 16% на служител. Компаниите от сектора за първи път формират 10.4% от всички разходи за заплата в страната, в сравнение с 9.4% предишната година. По отношение на внесените социални осигуровки, компаниите в сектора са допринесли общо с 8.2% от всички осигуровки в икономиката в сравнение със 7.4% през 2019. Размерът им почти се равнява на предвидените общи капиталови разходи в бюджета на Столична община за 2021. Както разходите за заплати, така и за осигуровки, на индустрията са се удвоили за пет години от 2016 до сега.

„Ние ще продължим да бъдем притегателна сила за таланти и предпочитан работодател, заради възможностите за развитие, които осигуряваме на младите хора. Първият ковид локдаун замрази назначаването на нови служители, но от средата на 2020 пазарът се върна към обичайната си динамика и в момента недостигът на кадри отново е гореща тема за компаниите от сектора. С възможностите, които предлагаме за кариерен старт и развитие, ние изпълняваме един от най-важните ни приоритети - задържането и връщането у нас на българските таланти. Защото именно талантите са горивото за развитието на нашата индустрия. Продължаваме да развиваме партньорствата ни с университетите, местните и държавни власти, защото  това е начина да запазим устойчивия ни ръст и да развиваме икономиката на знанието в България.“, коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен директор на A Data Pro.

Пандемията през 2020 г. забави регионалната експанзия на индустрията на изнесените услуги, но през 2021 много компании изнесоха част от дейността си извън София, търсейки нова работна ръка. Най-големите хъбове за изнесени услуги остават големите градове с университети - София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Бургас, Русе и Велико Търново също привличат все повече нови компании.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...
Полезно от Мрежата
7sport.net