Индустрията на изнесените услуги е сред най-добрите работодатели в България

27.07.2021 | 10:45
по статията работи: econ.bg
Индустрията на изнесените услуги затвърждава позицията си на предпочитан работодател, което се доказва от нарастващия брой хора, работещи в сектора, както и от нарастващите разходи за служители и данъци, плащани от компаниите
Индустрията на изнесените услуги е сред най-добрите работодатели в България
Снимка: под лиценза на creative commons

Индустрията на изнесените услуги затвърждава позицията си на предпочитан работодател, което се доказва от нарастващия брой хора, работещи в сектора, както и от нарастващите разходи за служители и данъци, плащани от компаниите. Секторът на бизнес услугите и технологиите формира 3,5% от пазара на труда в България по данни от последния годишен доклад на AIBEST. Дори в предизвикателната 2020 година, индустрията е продължила да наема нови хора, като към август 2020 г. броят на работещите в  сектора достигна 81 000 души (3000 служители повече спрямо успешната 2019 г.). Едновременно с това, индустрията генерира 9.3% от всички разходи за заплати в икономиката. 

„Ние ще продължим да бъдем притегателна сила за таланти и предпочитан работодател, заради възможностите за развитие, които осигуряваме на младите хора. Ускорената дигитализация и нарастващото търсене към висококвалифицирани кадри е и причината за доближаването на нивото на заплащане между двата подсектора – изнесен ИТ услуги и изнесени бизнес процеси. В тази конкурентна среда компаниите от нашата индустрия редовно провеждат допитвания за нивото на удовлетвореност на служителите си. И като резултат от добрите HR практики, нашият секторът се отличава с изключително висока положителна обратна връзка от 77% от служителите.“, коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на AIBEST. 

В рамките на проведената на скоро годишна конференция на AIBEST в Стара Загора, бяха представени данните от проучване за HR политиките на членовете на Асоциацията, изготвено от международната консултантска компания Mercer. То показва, че въпреки пандемичната 2020 година, компаниите не са прекратили практиките си за допълнителни финансови стимули и придобивки. Темпът на растеж на работната заплата в сектора на годишна база е 5% и е съизмерим с останалите отрасли на икономиката. 95% от компаниите дават годишен бонус на служителите си на база постигнати резултати, който средно е в размер на една брутната работна заплата. 

Работата от дистанция е HR практика, която съществува за сектора от преди ковид пандемията, но сега значително се увеличава броя на компаниите, които ще прилагат хибриден модел и за в бъдеще. Към 2019 година такава възможност са предоставяли около ¼ от компаниите, като към момента 66% планират да продължат така да работят.  Близо половината от анкетираните (48%) планират да дадат опцията за работа отвсякъде, като 86% от компаниите предоставят оборудване или покриват разходите за такова.

Данните от HR проучването, показват още, че 100 % от членовете на AIBEST осигуряват допълнително здравно осигуряване на служителите си, както и бонус за довеждане на нов колега в организацията. Близо 76% от компаниите дават безплатни карти за спорт на служителите си или покриват частично разхода за спортни активности. 7 от 10 компании предоставят ваучери за храна, 60% от тях и животозастраховка и почти също толкова (57%) психологическа помощ. 

Другата обща черта за индустрията на изнесените услуги са инвестициите в социално отговорни кампании. Сферите, в които компаниите организират своите инициативи са свързани с превенция на здравето и безопасността, етичните норми на поведение, насърчаването на разделното събиране на отпадъци, рециклирането и образователни инициативи за развитие на младите хора. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net