Директорите ще определят кои ученици да се възползват от безплатните екскурзии

21.06.2021 | 12:20
по статията работи: econ.bg
В Националната програма "Отново заедно" са формулирани само примерни критерии и се дава свобода на педагогическия съвет на училището да определи конкретните критерии, по които ще избере кои ученици да се включат в групите за шестдневните безплатни летни п
Директорите ще определят кои ученици да се възползват от безплатните екскурзии
Снимка: под лиценза на creative commons

В Националната програма "Отново заедно" са формулирани само примерни критерии и се дава свобода на педагогическия съвет на училището да определи конкретните критерии, по които ще избере кои ученици да се включат в групите за шестдневните безплатни летни пътувания. Програмата беше приета с решение на Министерския съвет миналата седмица, а днес Министерството на образованието и науката (МОН) отговори на въпроси, свързани с нея.

На притеснения, че зададените от МОН критерии ще създадат елементи на дискриминация, от министерството уверяват, че училищата имат пълната свобода според своята специфика сами да изберат кои ученици да включат. Ведомството формулира няколко вида критерии, но те са примерни:

продължителност на обучението от дистанция

представяне в учебния процес

социален статус

здравен статус

Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да определи други критерии, съобразени с особеностите на съответното училище и потребностите на учениците. В различните случаи това могат да са ученици от семейства с нисък социален статус, преболедували COVID-19 или загубили близък в пандемията. Други могат да включат отличници или пък деца с нужда от допълнителна подкрепа и т.н., посочва просветното министерство. От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват всички ученици от 1 до 11 клас, включително деца със специални образователни потребности.

Програмата "Отново заедно" е финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бизнес. Те ще стигнат за почивка на 30 хил. ученици и придружаващи ги педагогически специалисти. Туристическият пакет за всеки участник е с фиксирана стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за

шест дни. Придружаващите учители и педагогически специалисти няма да получат допълнително заплащане.

Образователни медиатори или родители не могат да бъдат ръководители на групи.

Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища. Не се предвижда включване на частни училища, защото засега те не участват в изпълнението на националните програми за развитие на образованието, отбелязва министерството.

За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в МОН минимален набор от документи, описани в програмата, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Документите се проверяват за съответствие с изискванията от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване.

Документите се изпращат по електронен път на адрес otnovozaedno@mon.bg с копие до съответното регионално управление на образованието (РУО).

Заявки се приемат на два етапа. Първият етап приключва на 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит. Последният срок за кандидатстване е 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до 1 септември или до изчерпване на лимита на програмата. Срокът за изпълнение на програмата е до 14 септември.

За първия етап от кандидатстването (до 31 юли 2021 г.) важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и педагогически персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици могат да заявят група до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно училище да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.

Ограничението в броя се налага от разпоредбите в Закона за обществените поръчки. Той лимитира до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемащите време процедури за възлагане на обществени поръчки.

Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, вкл. един или двама придружители. По-големите училища могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите.

Според чл. 8 (2) от Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, група от 10-15 ученици от 1 до 12 клас трябва да бъде придружавана от един педагогически специалист. Тоест при група от 20 ученици придружаващите учители или други педагози могат да бъдат двама.

70% от заявената сума ще се преведе на училището след приемането на формуляра за кандидатстване. Училищата ще получат останалите 30% от заявената сума при предоставяне по електронен път в МОН на сключения договор с туроператор.

МОН и РУО ще контролират изпълнението на програмата, като ще проверяват документите за участие на всяко училище, договора с туроператора, както и документите, които доказват извършени разходи по дейностите на програмата. Предоставените пари трябва да бъдат изразходвани до 14 септември. Неусвоените или неправомерно изразходваните средства подлежат на възстановяване.

До 20 октомври училищата трябва да изготвят и представят в РУО отчет за изпълнението на туристическите пътувания, а до 25 октомври РУО трябва да предостави в МОН отчет за изпълнението на програмата. След това МОН ще отчете изпълнението, а информацията ще бъде публикувана на сайта на министерството.

Училищата са задължени да съберат поне три оферти от туроператори, вписани в Националния туристически регистър. Всеки от тях трябва да предложи база, транспорт, изхранване и културна, спортна и/или социална програма за фиксираната стойност от 500 лв. С решение на педагогическия съвет на съответното училище се избира най-добрата от трите оферти спрямо включените в нея услуги, вкл. условията за настаняване.

Ако туроператор предложи по-ниска пакетна цена, това не може да бъде критерий за избора му от училището, защото цената на туристическия пакет е фиксирана на 500 лв. на участник, посочва министерството. Туроператорите могат да предлагат оферти на директорите на всички общински и държавни училища, без ограничение в техния брой.

Придружаващите педагогически специалисти могат да получат възнаграждение по силата на писмен договор с туроператора (чл. 4, ал. 3 от Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление №365 на Министерския съвет от 2016 г.), но МОН не е страна в този договор, подчертава министерството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.07   1147 г. – Основаван е град Москва – настоящата столица на Русия. 1302 г. – Византийско-османски войни: В Битката при Бафей Османският емират отбелязва...