Европейците в риск от нищета намалели със 17 милиона

10.02.2022 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Благодарение на финансирането по линия на политиката на сближаване БВП на глава от населението в по-слабо развитите региони се очаква да нарасне с до 5% до 2023 г.
Европейците в риск от нищета намалели със 17 милиона
Снимка: под лиценза на creative commons

Между 2012 г. и 2019 г. броят на хората, изложени на риск от бедност и социално изключване, е намалял със 17 милиона. Това пише в публикувания от Еврокомисията Осми доклад за сближаването, цитиран от в. Монитор.

През последните три години политиката на сближаване е спомогнала за намаляване на териториалните и социалните различия между регионите в ЕС. Благодарение на финансирането по линия на политиката на сближаване БВП на глава от населението в по-слабо развитите региони се очаква да нарасне с до 5% до 2023 г. Същите инвестиции са допринесли и за намаляване с 3,5% на разликата в БВП на глава от населението между 10% най-слабо развити региони и 10% най-развити региони.

С новите програми на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г. продължават инвестициите в регионите и хората в тясна координация с финансовия капацитет на пакета NextGenerationEU. Делът на политиката на сближаване в източниците на инвестиции е нараснал. Делът на политиката на сближаване в общите публични инвестиции е нараснал от 34% за програмния период 2007—2013 г. на 52% за програмния период 2014-2020 г.

От 2001 г. насам по-слабо развитите региони в Източна Европа догонват останалите региони в ЕС. В същото време обаче много региони, при които доходите са средни, и по-слабо развити региони, особено в южната и югозападната част на ЕС, са пострадали от икономическа стагнация или упадък.

Сближаването между държавите членки се е ускорило, но регионалните различия в рамките на бързо развиващите се държави членки са се увеличили.

Заетостта нараства, но регионалните различия продължават да са по-големи, отколкото преди 2008 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор...
Полезно от Мрежата
7sport.net