Инфлацията тази година ще е най-високата от кризата от 2008 г.

26.01.2022 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Цените в България ще продължат да се покачват чувствително и този процес, случващ се със скорост, необичайна от почти 14 години насам, няма да се забави през настоящата година. И вероятно ще продължи, макар и в по-смекчен вариант
Инфлацията тази година ще е най-високата от кризата от 2008 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Цените в България ще продължат да се покачват чувствително и този процес, случващ се със скорост, необичайна от почти 14 години насам, няма да се забави през настоящата година. И вероятно ще продължи, макар и в по-смекчен вариант, до средата на десетилетието.

Инфлацията в България през тази година ще бъде най-високата от 2008 г. насам. Увеличението ѝ, което се наблюдава напоследък, е повсеместно, а не е съсредоточено само в конкретни сектори. Този процес може да се задържи в близките няколко години и ще е особено видим в цените на храните. Натискът да се повишават заплатите, включително защото не достига работна ръка, ще е допълнителен фактор за ръст на инфлацията.

Това е оценката от понеделник на рейтинговата агенция "Фич" (Fitch), според която през 2022 г. средната инфлация в страната ще се повиши до 5.2%. Това равнище е по-оптимистично от прогнозите на финансовото министерство в София.

БНБ очаква инфлацията да отчете пик до средата на годината, като в края й се върне на нивата от декември 2021 г. В публикация на управителя Димитър Радев в тримесечия бюлетин на Асоциацията на банките в България се казва: "Темпът на нарастване на цените у нас през 2022 г. очакваме да достигне пик на годишна база в рамките на първото полугодие, а в края на годината отново на годишна база да спадне под отчетения към декември 2021 г." През декември Националният статистически институт отчете годишна инфлация 7.8%. Финансовото министерство очаква средногодишната инфлация за 2022 г. да бъде между 6 и 7%, а пикът да бъде през март-април.

Това означава, че за много българи ще е по-скъпо и ще купуват по-малко - а частното потребление години наред бе водещ фактор за икономическия растеж - макар ефектът да се смекчава от схеми за подкрепа, т.е. от добавянето на още средства в икономиката. Тепърва трябва да се стабилизират и намалят рекордните цени на енергията за бизнеса, а след края на зимния сезон повече за нея ще трябва да плащат и гражданите.

Още не се знае как ще се отрази вливането на милиарди евро по Плана за възстановяване. България дори не е отговорила на последните забележки на Европейската комисия, за да получи одобрение, т.е. необичайното добавяне на още значителни средства може да се усети в най-добрия случай през втората половина на 2022 г. и по-скоро през 2023 г. И ефектът върху цените едва ли ще бъде за намаляване на инфлацията.

Във вторник и Международният валутен фонд съобщи в зимната си прогноза, че инфлацията ще остане висока през цялата 2022 г. и може би ще започне на намалява догодина. В средносрочен план, т.е. в рамките на следващите 3 години, това зависи от овладяването на пандемията, намаляването на кризата във веригите за доставки, кога централните банки ще започнат да покачват лихвите и дали потреблението ще се пренасочи от стоки към парализираните от COVID-блокадите услуги.

Важно за инфлацията е и да се укроти бързото поскъпване на горивата в следващите две години, напомня МВФ. Прогнозата на фонда е, че петролът през 2022 г. ще поскъпне с 12%, а природният газ - с около 58% (все пак значително по-малко от случилото се през миналата година). Догодина - ако няма неприятни изненади - темпото на повишаване на цените в сектора би трябвало да намалее. Същото се очаква при храните - "умерено поскъпване" от 4.5% през 2022 г. и намаляване през 2023 г.

И МВФ напомня, че по-високата цена на живота ще засили натиска от потребителите за по-високи заплати, които допълнително засилват инфлацията и притискат регулатори и централни банки да повишават нивата на лихвите, за да овладеят цикъла на все по-високи цени.

Затова в зимната прогноза на фонда се казва, че повишената инфлация ще продължи през цялата 2022 г. - по-дълго от предишните очаквания през октомври. Добрата новина е, че Европейската централна банка, обещава да направи необходимото, за да поддържа лихвите на сегашните нива, а инфлацията - около 2.5% за еврозоната, към която се стреми България.

"Фич" впрочем казват, че постигането на ценова стабилност ще е най-голямото предизвикателство за България, все още разчитаща да въведе еврото след по-малко от две години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.05   330 г. – Столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол. 912 г. – Александър става старши император на Византийската империя, делейки...