Здравното министерство удължава до 12 октомври мерките срещу Covid-19

07.10.2022 | 08:45
по статията работи: econ.bg
Министерството на здравеопазването удължава COVID мерките. Заповедта на здравния министър е подписана с днешна дата и ще е в сила до 12 октомври
Здравното министерство удължава до 12 октомври мерките срещу Covid-19
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването удължава COVID мерките. Заповедта на здравния министър е подписана с днешна дата и ще е в сила до 12 октомври.

Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. Изключение от изискването за носене на защитна маска за лице се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

Всички работодатели, органи по назначаване и ръководства на висши училища следва да организират провеждането на противоепидемични мерки – проветряване и дезинфекция, недопускане до работните помещения и в помещенията на висшите училища на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други), инструктаж на персонала, преподавателите и студентите за правилна хигиена на ръцете и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант.

При възможност и по преценка следва да се организира и дистанционна форма на работния процес (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито. Те трябва да сигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта, да поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция. Задължително е носенето на защитна маска за лице при посещението на съответния обект.

Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, да използват средствата на информационните и комуникационните технологии, при възможност трябва да предоставят съответните услуги в електронна среда.

Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване. Противоепидемичните мерки са задължителни за прилагане от всички работодатели/органи по назначаване и физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.11   176 г. – Римският император Марк Аврелий отпразнува триумфа си на победител след 8-годишно отсъствие от столицата, през което време ръководи военни операции. 1492 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net