Данъчната кампания започва след седмица

04.01.2021 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Данъчната кампания тръгва следващата седмица на 11 януари. От тази дата започва подаването на декларациите за доходите на физическите лица в офисите на приходната агенция
Данъчната кампания започва след седмица
Снимка: под лиценза на creative commons

Данъчната кампания тръгва следващата седмица на 11 януари. От тази дата започва подаването на декларациите за доходите на физическите лица в офисите на приходната агенция. През март след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари ще бъде пусната и електронната предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис. В нея ще бъдат вписани автоматично данните за получени през 2020 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и др.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане и през следващата година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите - 30 април. Юридическите лица (фирмите и едноличните търговци) подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни.

От 31 декемри НАП временно спря възможността за плащания на виртуален ПОС терминал. Невъзможно е и плащането на ПОС в офис на приходната агенция, а причината е превключването на работата на информационните системи. Неудобството за гражданите ще е до 10 януари. Заради обновленията в информационните системи на приходната агенция до тази дата плащания ще могат да се правят само през търговските банки. Ако се налага възстановяване на здравния статус именно през този период, просрочените вноски трябва да се платят през търговска банка, а необходимото удостоверение да се получи на хартиен носител в офис на приходната агенция по постоянен адрес.

Същото важи и за удостоверение за непрекъснати здравни права. Информацията за здравния статус, която може да бъде проверена онлайн, ще бъде валидна към края на декември и напълно обновена на 11 януари. Това е денят, в който новите системи трябва да заработят изцяло и в който започва данъчната кампания.

2538 фирми са подали заявления в НАП за получаване на компенсации за затварянето на бизнеса им с въведения частичен локдаун в края на ноември, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Финансовата помощ е от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", но от думите на Борисов се разбира, че все още не е одобрена от Европейската комисия, т.е. изплащане на средства не може да се извършва.

Компенсацията е между 10 и 20% от оборота на фирмите за съответните периоди през 2019 г., като максималният размер е 150 хил. лв. Кандидатстването продължава до 20 януари, а от НАП увериха, че бюджетът по програмата може да бъде увеличен от първоначално планираните 156 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...