Разходите на работодателите за заплати скачат с 10% в края на миналата година

22.03.2021 | 12:10
по статията работи: econ.bg
По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2020 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10,0% спрямо същото тримесечие на предходната година
Разходите на работодателите за заплати скачат с 10% в края на миналата година

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2020 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10,0% спрямо същото тримесечие на предходната година. Това представлява рязко ускоряване спрямо растежа от едва 3,6% през третото тримесечие и връщане към темповете на растеж от първите две тримесечия на 2020 г.

В края на миналата година увеличаването на разходите за труд в услугите е с 8,2%, в строителството с 6,0% и в индустрията с 4,6 на сто.

По икономически дейности през периода октомври - декември 2020 година най-висок ръст на общите разходи за труд в България спрямо същия период на 2019-а година е регистриран в икономическите сектори "Образование" - с цели 25,6%, "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 24,7% и в сектора "Операции с недвижими имоти" - с 20,5 на сто.

Намаление на общите разходи за труд пък е регистрирано в "Култура, спорт и развлечения" - понижение с 2,4% и в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 0,9 на сто, тъй като тези сектори бяха едни от най-тежко засегнатите от втората вълна на коронавирусната пандемия в края на 2020 г.

В същото време разходите за възнаграждение за един отработен час (разходите за заплати) през четвъртото тримесечие на 2020 г. се увеличават с 10,0% след повишение с 3,5% през третото тримесечие, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) нарастват с 10,1% след тяхно повишение с 4,1% през предходните три месеца.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. варират от повишение с цели 24,8% за сектор "Образование" до спад с 3,1% за сектора "Култура, спорт и развлечения".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 15.09   608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила Чешка е убита...