Приходите от организират ловен туризъм у нас са над 6 млн. лв.

22.03.2023 | 17:20
по статията работи: econ.bg
Приходите от организиран ловен туризъм у нас за 2022 г. възлизат на повече от 6 млн. лева. Това каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, който откри 27-то издание на Международната изложба „Природа, лов, риболов 2023”
Приходите от организират ловен туризъм у нас са над 6 млн. лв.
Снимка: под лиценза на creative commons

Приходите от организиран ловен туризъм у нас за 2022 г. възлизат на повече от 6 млн. лева. Това каза заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, който откри 27-то издание на Международната изложба „Природа, лов, риболов 2023” и специализираната изложба „Цветна пролет“. „Вярвам, че с общи усилия ще се оптимизира опазването и контролът по спазване на Закона за лова и опазване на дивеча“, посочи инж. Чамбов.

Международната изложба „Природа, лов, риболов” ще представи всички браншове, свързани с ловния, риболовния и алтернативния туризъм. Участват водещи компании с богата гама от продукти и услуги. Световни брандове представят артикули за спинингов риболов, речен и морски риболов, фидер риболов и много други рибарски принадлежности. Посетителите ще открият също къмпинг оборудване, ловно облекло и маркови аксесоари за лов. Екоакценти в дома, офиса, вилата, заведения, хотели, паркове и градини ще представи „Цветна пролет 2023“.

Тези изложения са обединени в общата концепция за семейството и природата, за свободното време и хобито, за срещата на дивата с облагородената екосреда. Те ще се проведат от 22 до 26 март в панаирното градче.

„Генетичният потенциал, притежаван от дивеча, обитаващ територията на страната, ни е признат в световен мащаб.

Сигурен съм, че участията в международни изложения като днешното могат да разгърнат потенциала на ловния ни туризъм занапред“, коментира заместник-министърът.

Но, заедно с това, е необходимо строго прилагане на националното законодателство, за да бъде опазен дивечовият ресурс, което пък е важно условие за развитие на ловния туризъм.

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов отбеляза, че от Министерството на земеделието  и Изпълнителната агенция по горите,  и с участието на други заинтересовани страни, се извършват регулярни проверки за установяване на нарушения, извършвани от бракониери.

Популяризирането на българската природа, част от която е и българският дивеч, е значима кауза, доказателство, за което е участието на Министерството на земеделието и държавните предприятия, Изпълнителната агенция по горите и Съюзът на ловците и риболовците като съорганизатори на изложбата „Природа, лов, риболов 2023”.

“Благодарение на всички, ангажирани със стопанисването на дивеча, в момента в развитието на ловното стопанство има трайни положителни тенденции въпреки проблемите и гледам оптимистично за бъдещото му развитие”, това каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите пред журналисти в Пловдив.

Инж. Стоян Тошев очерта няколко положителни тенденции, наложили се през последните години. Една от тях е постоянното нарастване на запасите от почти всички основни видове дивеч.

“Тази трайна тенденция е обвързана до голяма степен и с осъществявания от държавата контрол върху правилното стопанисване на дивеча в държавните ловни стопанства, дивечовъдните участъци и ловностопанските райони на ловните дружини”, посочи той. 

През 2022 година са проверени повече от 144 000 ловци, 4300 ловни дружини, 5200 превозни средства.

Последните години се забелязва и намаляване на нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и на ловен билет.

Според Тошев, въвеждането на ежеседмичните проверки по време на активния ловен сезон дава много добри резултати и е едно от мероприятията по контрола, което води до ограничаване на нарушенията по Закона за лова и опазване на дивеча.

Запазва се и положителната тенденция за намаляване на инцидентите по време на лов, като за 2022 г. са констатирани три такива. Един от тях обаче е със смъртен случай, свързан със самопрострелял се ловец по време на групов лов на дива свиня.

За ограничаването на бракониерските прояви е необходимо освен повишаване на санкциите и налагане на ефективни наказания и засилени съвместни действия с участие на различните заинтересовани страни, в т.ч. неправителствени организации и институции, категоричен е инж. Тошев.

За първи път на изложението “Природа, лов, риболов” в Пловдив беше представен щанд на лесозащитните и горските семеконтролни станции към Агенцията по горите.и горските семеконтролни станции към Агенцията по горите.

Оцени статията:
4.07/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 31.05   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net