Средното време за намиране на подходящ кандидат за работа в България е над месец

07.03.2022 | 11:30
по статията работи: econ.bg
Каналите, през които компаниите търсят потенциални служители са на първо място сайтове за обяви за свободни позиции, на второ – LinkedIn, и след това се нареждат собствена база данни, препоръка от настоящи служители и специализирани събития
Средното време за намиране на подходящ кандидат за работа в България е над месец
Снимка: под лиценза на creative commons

Covid пандемията доведе до много промени на пазара на труда и засили предизвикателства, които бяха видими и преди това. Проучване на компанията, специализирана в HR решенията The Adecco Group сред 550 специалисти в областта на човешките ресурси от всички отрасли, очертава тенденциите на работния пазар в Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. Докладът потвърждава, че бързите обществени промени тласкат търсенето на хора с по-високи способности за адаптация и непрекъснато обучение.  

Въпреки междукултурните различия в тези региони, анализът установява и доста общи характеристики:

Каналите, през които компаниите търсят потенциални служители са на първо място сайтове за обяви за свободни позиции, на второ – LinkedIn, и след това се нареждат собствена база данни, препоръка от настоящи служители и специализирани събития. 

По време на интервю, HR специалистите, ангажирани в подбора на служители по-скоро оценяват поведението на кандидата и невербалната комуникация, отколкото дали биографията му съвпада напълно с посочените изисквания.

Много важно е от тази първа среща дали ценностите, които той демонстрира  ще са съвместими с корпоративните ценности на компанията.

След това като важност се нареждат меките (soft skills) и специфичните познания (hard skills) на кандидатите. Емоционалната интелигентност, желанието за активно учене, аналитичното мислене и отвореност към иновации са най-важните меки умения, които се търсят в кандидатите. По отношение на твърдите умения на преден план излизат специфично познаване на индустрията на работодателя, анализа на данни и познания в разработването на софтуер.  Очакванията за заплащане не са без значение, но те са далеч по-назад като тежест на критерия при оценката на кандидата спрямо демонстрираното поведение и ценности.

След първоначалната селекция, за една позиция средно се провеждат интервюта с 5 кандидати. 

Тази бройка варира значително в зависимост от индустрията, броя на кандидатите и нивото им на опит. Например, някои позиции имат по-дълъг и сложен процес на подбор, затова и броят на интервюираните кандидати може да бъде по-голям. Това важи особено силно за мениджърски позиции или определени роли, които съвместяват по-комплексни отговорности или трябва да изпълняват няколко длъжности.

Средното време за намиране на подходящия кандидат за дадена позиция е 1 месец.

Това посочват близо 1/3 от анкетираните HR специалисти. Това обаче не е в сила за България и Словения, където заради по-ограничения пазар на труда, този процес отнема над 1 месец. Продължителността на периода, може да варира в зависимост от фирмените процедури, сложността на отворените позиции и пакета за компенсации и обезщетения.

Детайлните обяви и предварително анонсираните подробности като изисквания за специфични умения и способности, възможности за обучение, ясно разписани цели и отговорности, също ще доведе до по-подходящи кандидати – намаляване на времето, необходимо за запълване на тази позиция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...