Бизнесът може да осигури 200 хил. работни места за квалифицирани украинци

28.02.2022 | 14:55
по статията работи: econ.bg
В писмо до премиера и министрите на финансите, на труда, на енергетиката и на икономиката бизнесът обявява, че е готов да наеме украинци със съответната квалификация на работа, но също настоява да се удължат енергийните помощи
Бизнесът може да осигури 200 хил. работни места за квалифицирани украинци
Снимка: под лиценза на creative commons

В писмо до премиера и министрите на финансите, на труда, на енергетиката и на икономиката бизнесът обявява, че е готов да наеме украинци със съответната квалификация на работа, но също настоява да се удължат енергийните помощи. Писмото е подписано от асоциацията, която обединява Стопанската камара, търговско-промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите. Бизнесът във всички сектори от години страда от недостига на квалифицирани работници.

На база на предишни проучвания, анализи на нивото на безработица и тенденциите на пазара на труда, като се вземе предвид нивото на образование и квалификация, считаме, че на пазара на труда биха могли да се наемат около 200 хиляди украински граждани, пишат работодателите.

Бизнесът одобрява действията на правителството след инвазията в Украйна и предлага активно да се включи, като наема работници от Украйна, които са били приети от властите тук. Напомнят обаче, че в момента законодателството дава право само на 3 месеца работа на хора, които са в процедура по предоставяне на международна закрила след подаване на молбата за закрила по чл. 29 (3) от Закона за убежището и бежанците.

Затова работодателите предлагат българското правителство да разработи целева програма, насочена към намаляване на сроковете за получаване на бежански/хуманитарен статут за украински граждани, която да действа за ограничен период, като позволи нормални условия на живот и труд на украинските граждани.

Подобна програма може да подкрепи и работодателите, осигуряващи заетост, като поема част от средствата за издръжката за определен период, а създаването на база данни по професии и умения ще позволи по-лесното им интегриране на пазара на труда, посочва бизнесът.

Успоредно с мерките за справяне с хуманитарната криза настояваме и за две спешни антикризисни мерки, свързани със ситуацията на пазара на електроенергия и предприемане на мерки за подпомагане на българските компании от загубата на международни пазари и затруднени транспортни връзки.

Сред мерките за енергийния пазара бизнесът предлага:

- Да се удължи до юни включително помощта за бизнеса

- Институциите - КЕВР, енергийното министерство и др., да работят в синхрон след отмяната на мораториума

- Работа на максимални обороти на държавните тецове, като печалбите да се ползват за компенсация на потребителите

- Изграждането на ВЕИ за собствено потребление да минат на уведомителен режим

- Спиране на продажбите от хранилището в Чирен, запасяване с горива

- Настояване пред ЕК за временно регулиране на пазара на въглеродни квоти.

Заради очакваните щети, свързани с руската инвазия в Украйна, фирмите предлагат да се увеличи делът на пряката подкрепа на предприятията в Националния план за възстановяване и устойчивост. А също при приключване на преговорите по оперативните програми за периода 2021 - 2027 да се намали значително делът на финансовите инструменти. Призовават се още управляващите да използват капацитета на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за подпомагане на браншовете, които търпят най-големи загуби от затварянето на международни пазари, чрез инициативи за диверсифициране на износа и навлизане на нови пазари. Настоява се и за съдействие за осигуряване на алтернативни транспортни връзки към зони, близки до военния конфликт.

Обръщайки се към премиера, работодателите посочват, че множащите се кризи изискват държавата да действа в непрекъснат диалог и синхрон с бизнеса.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...