България на 49-то място по конкурентоспособност в света

09.10.2019 | 14:20
по статията работи: econ.bg
САЩ паднаха от първото място в годишния доклад за конкурентоспособност на консултантската компания World Economic Forum, изместена от Сингапур
България на 49-то място по конкурентоспособност в света
Снимка: под лиценза на creative commons

САЩ паднаха от първото място в годишния доклад за конкурентоспособност на консултантската компания World Economic Forum, изместена от Сингапур.

Хонконг, Холандия и Швейцария съставляват останалата част от челната петица, според проучването на WEF, публикувано вчера. Причината за отпадането от лидерската позиция за  САЩ бе нарастваща несигурност сред бизнес лидерите и влошаващите се показатели по отношение на отвореността на търговията.

България съществено подобрява представянето си, като се изкачва с две места по-нагоре в тазгодишната класация, до почетното 49-то място в света, сред 141 страни. За сравнение през 2018-та година страната ни заемаше 51-ва позиция.

Най-високо се класира страната ни по фактора ползване на информационни технологии, където заема 30-та позиция в света. Следващия фактор, по който страната ни е класирана на най-високо място е пазара на труда - на 40-та позиция.

Най-зле е класирана страната ни по отношение на здравеопазване - едва на 81-во място, както и по критерий финансова система - 73-то място.

Ако погледнем към субиндексите, ще видим, че страната ни се класира на по-лоша от 100-на позиция по показатели, като - организирана престъпност (111-то място в света); защита на правата на собственост (105 място); защита на интелектуална собственост (101 място); качество на пътната инфраструктура (102 място); лесно намиране на квалифицирани кадри (116-та позиция); доверие в мениджмънта (106-та позиция) и сложност на тарифите (113-то място).

Страната ни е класирана изключително високо по фактори, като инфлация (на 1-во място с много други държави) и достъп до електричество (2 място).

Форумът съсредоточи доклада си върху постоянния растеж на ниската производителност десетилетие след финансовата криза, като нарече това въпроса за 10 трилиона долара - сумата, инжектирана от четирите основни централни банки в света през 2017 г.

В съответствие с други организации, мнението й е, че макар паричните стимули да помогнаха за изваждане на глобалната икономика от рецесията, това не е било решение на всички пнроблеми.

С ново забавяне, наблюдавано в момента, от WEF заявиха, че фискалната политика ще е много по-ефективна, като лост. От там се присъединиха към множеството специалисти и организации, които призовават за повече фискални действия и инвестиции за повишаване на производителността.

WEF също така заяви, че централните банки трябва да поемат известна вина за слабата производителност, тъй като техните трилиони стимули поддържат зомби фирмите живи, понякога изтласквайки по-силния бизнес. Като се има предвид, че ресурсите на паричната политика са толкова изчерпани, WEF заяви, че стимулирането, насочено към инвестиции, ще бъде „подходящо действие за рестартиране на растежа в застояла икономика.“

„Въпреки че разхлабената парична политика смекчава отрицателните последици от световната финансова криза, тя също може да допринесе за намаляване на растежа на производителността чрез насърчаване на неправилно разпределение на капитала...

Тъй като паричните политики започват да изчерпват ефектите си, за икономиките е изключително важно да разчитайте на фискална политика и публичните стимули.“ - се казва още в Доклада за глобална конкурентоспособност на WEF 2019.

Докато САЩ се понижава на второ място в проучването на 141 страни, WEF заяви, че остава „иновационна сила“, като се нарежда на първо място по динамика на бизнеса и на второ място по иновационна способност. Също в топ 10 са още Япония, Германия, Швеция, Великобритания и Дания. Канада и Франция се класираха съответно на 14 и 15 място, докато Китай е на 28-о място.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 05.01   1444 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на крал Владислав III Варненчик и Янош Хуняди и много турски...