Евростат: 21% от българите между 20 и 34-годишна възраст не работят и не учат

28.06.2019 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Демотивацията за намиране на работа сред младите българи от 20 до 34 години се увеличава. Всеки пети от българските младежи нито работи, нито учи. Това показват обявените вчера от „Евростат" данни за мотивацията и пазара на труда сред младите хора
Евростат: 21% от българите между 20 и 34-годишна възраст не работят и не учат
Снимка: под лиценза на creative commons

Демотивацията за намиране на работа сред младите българи от 20 до 34 години се увеличава. Всеки пети от българските младежи нито работи, нито учи. Това показват обявените вчера от „Евростат" данни за мотивацията и пазара на труда сред младите хора в ЕС.

За ЕС около един на всеки шест от младите хора (16.5%) нито работят, нито учат в Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. Това съответства на приблизително 15 милиона млади хора, сочат данните на „Евростат". Съществува значителна разлика в процента между младите жени и младите мъже. За жените на възраст 20-34 20.9% са демотивираните, в сравнение с 12.2% за мъжете на възраст 20-34 години.

По този показател, в България ситуацията е по-лоша и се задълбочава. От таблицата е видно, че у нас на всеки пет от младите хора, един не работи и не учи. У нас жените също са повече от мъжете (26.2% спрямо 15.9%), сочат още данните на "Евростат".

И въпреки че в България безработицата е на по-ниско ниво от средното за ЕС, броят на младите хора, които не желаят да работят и да учат са повече.

Преди година, изследване, цитирано от вицепремиера Томислав Дончев, показа, че по окончателни данни за 2017 година около 167 000 млади българи нито учат, нито работят.

Година по-късно техният брой се е увеличил. Според данните на НСИ младите хора на възраст между 20 и 34 години са около 1.2 милиона души, което означава, че според данните на „Евросат", около 250 000 души (20.9%) на тази възраст нямат мотивация да работят и да учат.

Успокояващото е, че потози показател не сме на дъното на ЕС. Най-висок е бил делът на младите хора които нито учат, нито работят в Италия - близо 30 процента или всеки трети млад италианец на тази възраст. На втора позиция по демотивираност са били младите хора в Гърция - 27 процента от тях не са се занимавали с нищо.

Ситуацията на Балканите е равно претеглена - 4 страни са по-зле отнас и 4 - по-добре. След нас са: Северна Македония (36.3%), Турция (33.2%), Черна гора (27.5%) и Сърбия (24.1%). Преди нас в региона са четирите страни-членки на ЕС: Румъния (20%), Хърватия (19%), Кипър (17.4%) и Словения (11.1%).

На другия полюс най-ниски стойности за лицата на възраст 20-34 години, които са били демотивирани да работят, са били регистрирани в Швеция (8%), Холандия (8.5), Люксембург и Малта (с по 9%), Австрия и Дания (с по 11%).

Като цяло най-демотивирани към трудова дейност и учене са били младите хора в ЕС с ниско образование - 32 процента или почти всеки трети неработещ и неучещ млад европеец. Около 15 на сто от демотивираните за труд и учене европейци са били със средно образование и само 9 на сто - с висше образование, показват данните на „Евростат".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 28.11   1414 г. – Чешкият религиозен реформист Ян Хус е арестуван от Инквизицията, една година по-късно е осъден на смърт като еретик и е изгорен на клада. 1520 г. –...