Брюксел препоръчва ограничаване на ръста на държавните разходи в Гърция

26.05.2023 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Част от препоръките на Европейската комисия за фискалната политика на Гърция е да се прекратят действащите мерки за енергийна подкрепа до края на 2023 г., като спестените средства се използват за намаляване на бюджетния дефицит
Брюксел препоръчва ограничаване на ръста на държавните разходи в Гърция
Снимка: под лиценза на creative commons

Част от препоръките на Европейската комисия за фискалната политика на Гърция е да се прекратят действащите мерки за енергийна подкрепа до края на 2023 г., като спестените средства се използват за намаляване на бюджетния дефицит, предаде АНА-МПА.

Комисията призовава за 2024 г. да се ограничи номиналното увеличение на национално финансираните нетни първични разходи до 2,6 процента. Според Комисията е необходимо също така да се запазят финансираните на национално равнище публични инвестиции и да се гарантира ефективното усвояване на безвъзмездните средства от Механизма за възстановяване и устойчивост и други фондове на ЕС, за насърчаване на екологичния и цифровия преход.

„Гърция продължава да се сблъсква с прекомерни дисбаланси“, но уязвимостта намалява, посочва ЕК в доклада си. Комисията прогнозира, че икономическият растеж на страната ще се забави до 2,5 процента през 2023 г. и 1,9 процента през 2024 г. Тя отбелязва, че Гърция е изправена и пред предизвикателства, свързани със здравеопазването и дългосрочните грижи, картографирането на поземлените имоти, енергийната политика и екологичния преход.

Също така част от препоръките са по-благоприятна данъчна система и засилване на спазването на данъчното законодателство чрез използването на електронни плащания.

„Изпълнението на плана за възстановяване и устойчивост на Гърция до момента върви добре“, се посочва в доклада на Комисията.

Досега Гърция е получила общо 7,126 млрд. евро (3,436 млрд. в безвъзмездни средства и 3,69 млрд. евро в заеми).

 

Оцени статията:
2.89/24
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...
Полезно от Мрежата
7sport.net