Третият аукцион за пласиране на ДЦК за тази година се провали

09.03.2021 | 16:05
по статията работи: econ.bg
Министерството на финансите не одобри постъпилите поръчки на аукциона за 10.5 годишни държавни ценни книжа
Третият аукцион за пласиране на ДЦК за тази година се провали

Финансовото министерство отхвърли всички поръчки на аукциона, в който бяха предложени дългови книжа за 200 милиона лева. От ведомството на Кирил Ананиев коментираха, че решението е взето при отчитането на състоянието на фиска и наличния фискален резерв.

Предложени бяха съкровищни облигации за 10 години и половина от същата емисия, с която през февруари финансовото министерство започна да набира дълг от вътрешния пазар.

Тогава от нея бяха набрани 300 милиона лева при среднопретеглена доходност от 0,14 на сто. Седмица по-късно бе постигната отрицателна доходност на съкровищни облигации за 200 милиона лева с по-кратка срочност, а вчерашният аукцион бе трети за годината.

От Министерството на финансите допълват, че освен състоянието на фиска и наличния фискален резерв, е отчетена „целта за финансиране при оптимална възможна цена“, което практически означава, че министерството е преценило, че ако одобри направените поръчки, това би струвало по-скъпо на държавата.

Участниците на пазара подадоха поръчки със съвкупна номинална стойност от 353,55 млн. лв., като постигнатият коефициент на покритие беше 1,77. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки беше 98,24 лв. на 100 лв. номинал, показват данни на БНБ.

На предходния акуцион за 10,5-годишни ДЦК за 300 млн. лева общият размер на поръчките надхвърли 555 млн. лева, като постигнатият коефициент на покритие беше 1,85 пункта.

Съпоставката на данните предполага, че проведеният на 8-и март аукцион е преминал при по-слаб интерес, което означава и постигане на по-висока средна доходност, което вероятно е дало основание на Министерството на финансите да отхвърли всички подадени поръчки.

След отказа на последния аукцон, от началото на годината от вътрешния пазар са набрани половин милиард лева дълг.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...