Ниските доходи оставят европейци без почивка

02.08.2021 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Работниците с ниски доходи са сред 35-те милиона от най-бедните европейци, които не могат да си позволят лятна ваканция, показва оповестено днес проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите
Ниските доходи оставят европейци без почивка
Снимка: под лиценза на creative commons

Работниците с ниски доходи са сред 35-те милиона от най-бедните европейци, които не могат да си позволят лятна ваканция, показва оповестено днес проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите.

От там посочват, че като цяло почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи са все още лукс. Оказва се, че 28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като 59.5 на сто от тях са с доходи под прага на бедност.

Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където 88.9% от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка, следвана от Румъния (86.8%), Хърватия (84.7%), Кипър (79.2%) и Словакия (76.1%). В България този процент е 71,6 на сто.

Италия има най-голям брой хора в тази категория със 7 милиона, следвана от Испания (4.7 милиона), Германия (4.3 милиона), Франция (3.6 милиона) и Полша (3.1 милиона).

От конфедерацията посочват, че много европейци, чийто доход е под 60% от медианната заплата за съответната страна, са безработни или пенсионирани, но в тази група попадат и милиони нископлатени работници, особено тези, които получават законоустановената минимална работна заплата.

Минималните заплати поставят работниците в риск от бедност в поне 16 държави -членки на ЕС, а според Европейската комисия 22 милиона работници получават по-малко от 60% от медианната заплата за съответната страна, напомнят от конфедерацията.

Анализ на данните на Евростат от профсъюза и института ЕTUI показва, че неравенството при почивките между хората с доход под 60% от медианната заплата и тези с възнаграждения над този праг се е увеличило в 16 държави-членки през последното десетилетие. Например в Румъния 86.8% от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка в сравнение с 46.7% от работещите с доходи над 60% от медианната заплата. Тази разлика се е увеличила със 17.1% от 2010 г. насам.

Най -големите разлики в достъпа до ваканции между двете групи (с доход под и над медианната заплата) са в: Хърватия (43.2%), Гърция (43%), България (42.4%), Чехия (41.1%), Франция (40.4%) и Румъния (40.1 на сто).

Най-голямо увеличение на разделението се наблюдава в Румъния (+17%), Словакия (+14%) и Хърватия (+13.8%).

ЕКП подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по-силна директива за адекватните минимални заплати и колективно договаряне. Проектът се очаква да бъде разгледан от Европейския парламент през есента.

Синдикатите настояват за въвеждане на "праг на достойнство" в европейското законодателство, което ще гарантира, че минималните заплати по закон никога да не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50% от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

"Почивката не трябва да бъде лукс за малцина. Докато много работници се наслаждават на ваканция с приятели и семейство, милиони пропускат поради ниското заплащане, което получават. Нарастването на неравенството по отношение на почивките показва как ползите от икономическия растеж в Европа през последното десетилетие не се споделят справедливо. Директивата на ЕС за адекватните минимални заплати трябва да бъде засилена, за да се гарантира, че заплатите никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички", коментира зам.-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net