Пазарът на труда се съживява след третия локдаун

19.04.2021 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Пазарът на труда у нас се съживява, като според данните на Агенцията по заетостта от проучването 21,5% от започналите работа през март преобладават назначените в преработвателната промишленост
Пазарът на труда се съживява след третия локдаун
Снимка: под лиценза на creative commons

Пазарът на труда у нас се съживява, като според данните на Агенцията по заетостта от проучването 21,5% от започналите работа през март преобладават назначените в преработвателната промишленост - оператори на машини в шивашки цехове, преработка на пластмаси, химическата промишленост, машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост.

На второ място се нарежда търговията с 13,9% – продавач-консултанти, трети са ресторантьорите - бармани, сервитьори, помощник-готвачи, работници в кухня с 10,5%. Това съобщиха от Агенцията по заетостта за „Монитор“.

В държавното управление - общински комунални дейности, болногледачи, лични и социални асистенти по програми за субсидирана заетост, са 8,9% от новозапочналите работа хора, а в селското и горското стопанство са 7,0%.

Стартът на редица програми и проекти за субсидирана заетост с работодатели общини и общински фирми покачи дела на търсенето в държавно управление, казват още експертите.

Наскоро ръст в обявите на пазара отчетоха и от платформите за набиране на персонал. От там отбелязаха 10% увеличение в търсенето на служители. Така според експертите просто по време на пандемията работодателите са станали по-гъвкави.

Според данни на кариерния сайт JobTiger обявите през март са със 117% спрямо март 2020. Кадри се търсели във всички сфери, като челно място държи сектор "Строителство"

Увеличение на предложения за работа се забелязвало и в счетоводството, финансите, администрация, както и в IT сферата, за която е традиционно.

"Има ръст на обявите за работа, като това се забелязва най-осезаемо в търговията, производство и транспорт", коментира пред "Монитор" и Маргарита Драганова от платформата за набиране на персонал Zaplata.bg.

Месец март завърши с отчетена 6,5% регистрирана безработица. Спрямо края на март 2020 г. се наблюдава снижение с 0,2 пункта (6,7% - 6,55), казват от Агенцията по заетостта.

Според бизнеса пък се наблюдава раздвижване във всички сфери на пазара на труда за разлика от ситуацията през миналата година. Това обясни пред "Монитор" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той изтъкна, че вече се забелязва търсене на кадри.

Миналата година, по време на извънредното положение имаше по-строги мерки и през март - април имаше стагнация. Прогнозирахме възстановяване на икономиката през 2021 година. Всички прогнози са за ръст на БВП, който дори се забави и не се реализира в степента, в която очаквахме. Причината беше, че отново бяхме в локдаун“, коментира Иванов. Според него след по-сериозното отваряне сега бизнесът очаква по-голямо съживяване, което означава и търсене на работна ръка.

"Вече се забелязва търсене и ако има бързо възстановяване, скоро дори ще изпитаме недостиг на работна ръка и ще се говори за внос на кадри", каза Иванов. Той припомни, че преди коронакризата имаше недостиг на служители в сферата на туризма, като това е налагало внос на по 10 000 - 15 000 души от трети страни. Затова според него, ако туризмът ни се възстанови това лято, секторът ще изпитва още по-голям глад за кадри, тъй като има отлив от наши. По време на пандемията вече

голяма част от заетите в сектора са се преквалифицирали и са се ориентирали към други професии. Според бизнеса недостиг се очаква и в другите сфери - на услугите, индустрията, но всичко зависело от скоростта на възстановяване. В строителството вече набирали усилено работна ръка, това се отнасяло и за селското стопанство, казват още специалистите.

Наблюдава се и трайна тенденция на намаление на дела на продължително безработните хора въпреки ограниченията заради пандемията COVID-19. През март 2020 г. статистиката отчита 45 869 безработни с регистрация, по-дълга от 12 месеца, докато през март 2021 г. те са 44 343, или с 1526 лица по-малко, сочат данните на Агенцията по заетостта

Намаляването на трайно безработните се дължи на продължаващия фокус на трудовото посредничество към тази група, комбинирано със специализирани услуги за преодоляване на лични и професионални бариери, а икономиката и трудовият пазар в последните 12 месеца съдействат с динамиката, която следва развитието на епидемичната обстановка, казват още експертите.

Тенденцията за непрекъснатото снижение на дела на безработните с престой в бюрата по труда повече от 12 месеца доведе до двукратно по-малкия им обхват спрямо 2016 г. COVID-19 кризата оказа влияние и на тази група, като забави установения преди извънредното положение темп на намаляване на трайно останалите без работа и относителният им дял от всички регистрирани безработни през последната една година се задържа на нива около 20%, показват още данните на АЗ.

Агенцията спомага за бързото преориентиране на лицата, отпаднали преди година от заетост в едни сектори към заетост в други, които вече търсят работна сила. Така хора, работили като сервитьори или логистика в туризма, намират нови работни места в спедицията доставките на стоки или преработващата промишленост, например като оператори на машини, производствени или спомагателни работници.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...
Полезно от Мрежата
7sport.net