Нямало забавяне на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

12.07.2022 | 13:45
по статията работи: econ.bg
Към момента изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) върви в срок и към днешна дата нямало забавяне, включително и на предварителните разчети за получаване на средства. Това уверяват от Министерството на финансите
Нямало забавяне на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

Към момента изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) върви в срок и към днешна дата нямало забавяне, включително и на предварителните разчети за получаване на средства. Това уверяват от Министерството на финансите по повод медийни публикации за потенциално забавяне на първото плащане по плана.

От финансовото ведомство уточняват, че в последните 46 работни дни от одобрението на плана от Съвета на ЕС досега е изготвена и приета необходимата вътрешната нормативна база, създадена е система за управление и контрол, направен е анализ на натовареността на ключови органи и е надградена информационната система ИСУН 2000, която е необходима за управлението на ПВУ. Към момента е обявена и първата процедура по Програмата за технологична модернизация за 260 млн. лв. в подкрепа към малки и средни предприятия.

Исканията за плащания по плана се подават на база на постигнати резултати. Първото плащане е свързано с изпълнение на 22 мерки, със срок 30 юни 2022 г. Към момента те се финализирали, като са приети всички необходими законодателни мерки във връзка с това искане. За да може да бъде подадено първото искане за плащане, е необходимо да бъдат подписани още две споразумения с Европейската комисия (ЕК).

Първо, трябва да бъде одобрено финансовото споразумение, което представлява общата рамка за превод на средствата и условията за предотвратяване на нередности, като то е идентично за всички държави членки. Споразумението за България беше подписано на 4 юли 2022 г. и съгласно българската Конституция то подлежи на ратификация от Народното събрание, като се очаква тази седмица то да бъде разгледано.

Второ, трябва да бъдат финализирани оперативните договорености, които са технически документ, уточняващ начина на верифициране на постигнатите резултати. Средният срок за такива договорености е около 5-6 месеца, като при някои държави членки това отнема до 8-9 месеца. Очаква се още тази седмица България да финализира преговорите по този документ с ЕК и официалното им одобрение да стане в рамките на юли. Това би представлявало един от най-кратките срокове за договаряне на този документ сред всички страни членки.

България си е поставила за цел да събере всички необходими документи за подготовката на искането за първото плащане в рамките на юли. По регламент ЕК след това има 2 месеца да направи оценка на подадените документи, преди да извърши плащане. Едва след изтичането на този срок се очаква средствата от плана в размер на около 1,369 млрд. евро да пристигнат през есента на 2022 г. Всичко това показвало според финансовото министерство, че България в момента се движела в срок с изпълнението на плана и въпреки нестабилната политическа обстановка, от ведомството очакват в рамките на юли да бъдат спазени всички изисквания за подаването на искането за първо плащане към ЕК.

Подготовката на второто искане за плащане на стойност 724 039 480 евро засега също нямало забавяне в сроковете. То е свързано с необходимостта от приемане на 22 законодателни мерки до края на 2022 г. Във връзка с тяхното изпълнение вече е приет 1 закон, 4 законопроекта са в Народното събрание, 4 законопроекта (свързани с изпълнението на 5 мерки) са в напреднал процес на обществено обсъждане, 6 законопроекта (свързани с изпълнението на 12 мерки) са в процес на подготовка от съответните ресорни министерства.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net