Бизнес климатът се подобрява слабо през септември

30.09.2022 | 07:25
по статията работи: econ.bg
През септември 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобри слабо след рязкото влошаване през август, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността, търговията на дребно и в сферата на услугите
Бизнес климатът се подобрява слабо през септември
Снимка: под лиценза на creative commons

През септември 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобри слабо след рязкото влошаване през август, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността, търговията на дребно и в сферата на услугите при влошаване в строителството.

Мениджърите във всички стопански сфери продължават да прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през септември се повишава с 0,8 пункта спрямо август, когато отбеляза солиден спад с 3,4 пункта, като показателят на стопанската конюнктура опитва да стабилизира малко над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през септември с 0,5 пункта, но след спад с 3,4 пункта месец по-рано, като последната анкета на НСИ отчита по-благоприятните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като по-резервирана, като има влошаване и на прогнозите за дейността през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, като през септември се отчита засилване на тяхното .негативно въздействие.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да продължават да се повишават през следващите три месеца.

През септември 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с 1,1 пункта след известна стабилизация през юли, като се наблюдават по-песимистични очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им през следващите шест месеца. По-умерени са и техните прогнози за строителната активност през следващите три месеца, като последното проучване на НСИ отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснели плащания.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени делът на строителни предприемачи, които очакват ценово повишение през следващите три месеца достига 42%.

През септември съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 2,6 пункта, заличавайки малка част от солидния спад през август с 9 пункта, като предпазливото подобрение се дължи на подобрените оценки и на по-благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и на поръчките към доставчици за следващите три месеца са също по-позитивни, отчита бизнес проучването на НСИ.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.

39,6% от търговците на дребно очакват увеличаване на продажните цени през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства през септември с 1,6 пункта след понижение с 1,1 пункта през август, като оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги са по-оптимистични. Относно търсенето на услуги, настоящата тенденция се оценява като благоприятна, но очакванията за следващите три месеца остават резервирани.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от факторите "конкуренция в брашна" и "недостиг на работна сила".

20,9% от мениджърите в сферата на услугите предвиждат през септември увеличаване на продажните цени за следващите три месеца.

Известното подобрение на стопанската конюнктура в нашата страна през септември идва в навечерието на предсрочните парламентарни избори и продължаващите негативни последици от войната в Украйна, свързани най-вече с растящите енергийни цени, ускоряващата се инфлация и нарушените глобални вериги на доставки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 11.11   307 г. – Лициний става римски император. 1572 г. – Датският астроном Тихо Брахе открива свръхнова в съзвездието Касиопея. 1611 г. – Сключен е...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net