Година стаж за пенсия вече струва над 1544 лева

14.01.2021 | 14:30
по статията работи: econ.bg
Според Кодекса за социално осигуряване месечната вноска за стаж за пенсия е определена на 19,8% от тази сума. Или за 2021 г., хората, на които не им стига стаж за пенсия, трябва да платят на месец по 128,70 лв.
Година стаж за пенсия вече струва над 1544 лева
Снимка: под лиценза на creative commons

Година стаж за пенсия струва 1544,40 лв. от 1 януари. Причината е увеличението на минималния осигурителен доход за самонаети, който се повишава на 650 лв. от тази година, при 610 лв. до миналата година.

Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) месечната вноска за стаж за пенсия е определена на 19,8% от тази сума. Или за 2021 г., хората, на които не им стига стаж за пенсия, трябва да платят на месец по 128,70 лв. Спрямо миналата година вноската се повишава със 7,92 лв.

Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за трета категория и може да се ползва само при пенсиониране.

Осигурителният доход за времето, за което е купен стаж, не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера.

Вноските се плащат по банков път, като купеният стаж се доказва с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Последните данни на НОИ показват, че за първата половина на тази година 1114 българи са си купили стаж до 5 години, за да могат да се пенсионират. Общата сума на вноските им възлиза на над 4,67 млн. лева. Средно на тях не са им стигали 21 месеца стаж, показват още данните. През миналата година от това право са се възползвали близо 3900 човека, които са платили осигурителни вноски за близо 14 млн. лв.

От 1 януари възрастта и стажът за пенсия се увеличават отново. Жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 г. стаж, а мъжете – 64 години и 4 месеца и 39 години стаж.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...