Цените на производител нарастват с 30.8% на годишна база през декември

28.01.2022 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Общият индекс на цените на производител през декември 2021 г. се увеличава с 1.7% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.0%
Цените на производител нарастват с 30.8% на годишна база през декември
Снимка: под лиценза на creative commons

Общият индекс на цените на производител през декември 2021 г. се увеличава с 1.7% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.0%, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 0.7%, и в добивната промишленост - с 0.2%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-ниски цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на основни метали - с 2.9%, производството, некласифицирано другаде - с 0.8%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.3%. Увеличение на цените се отчита при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 2.2%, производството на напитки - с 1.6%, и производството на хранителни продукти - с 1.5%.

Общият индекс на цените на производител през декември 2021 г. се увеличава с 30.8% в сравнение със същия месец на 2020 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 79.7%, в преработващата промишленост - с 16.2%, и в добивната промишленост - с 9.4%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 34.4%, производството на химични продукти - с 29.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 24.7%, и производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17.8%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември 2021 г. се увеличава с 3.4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.1%,  и в преработващата промишленост - с 0.4%, а в добивната промишленост е отчетено намаление - с 1.4%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%, и производството на напитки - с 1.7%. Намаление е отчетено при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - по 0.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през декември 2021 г. нараства с 38.6% в сравнение със същия месец на 2020 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 76.7%, в преработващата промишленост - със 17.2%, и в добивната промишленост - с 11.4%.

Спрямо декември 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 51.1%, производството на основни метали - с 39.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси, и производство на метални изделия, без машини и оборудване - по 14.3%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през декември 2021 г. намалява с 1.2% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 18.7%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...