Кофас: Очаква се трудностите с доставките на газ да продължат до 2025-2026 г.

16.11.2022 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Вероятно е мерките за ограничаване на цените на газа в Европа да предизвикат допълнителни преговори и не се очаква да бъдат приложени в краткосрочен план
Кофас: Очаква се трудностите с доставките на газ да продължат до 2025-2026 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Нов извънреден регламент за справяне с високите цени на газа беше създаден от лидерите на Европейския съюз. Мерките включват нови правни инструменти за съвместно закупуване на газ между държавите-членки на ЕС, разработването на допълнителен бенчмарк за газ вместо холандския газов пазар (Dutch TTF), потенциален „временен и динамичен“ таван на цената, както и намаляване на нестабилността на пазарите на енергийни деривати. Въпреки този план, експертите от Кофас очакват трудностите с доставките да продължат до 2025-2026 г. когато капацитетът за LNG ще бъде наличен сред страни-износители като Катар, Австралия или Съединените щати.

Какви са рисковете според експертите?

Вероятно е мерките за ограничаване на цените на газа в Европа да предизвикат допълнителни преговори и не се очаква да бъдат приложени в краткосрочен план. Таванът на цените обаче може да направи европейския пазар неатрактивен за доставчиците и да отклони товари с LNG. Високите цени на енергията в Европа през последните дванадесет месеца, например, са допринесли за привличане на товари с втечнен природен газ, които иначе биха били насочени към Азиатски страни като Пакистан, Индия или Шри Ланка. Въпреки че детайлите по залагане на таван на цената на газа не са публични до момента, този механизъм може да усложни усилията на ЕС да осигури доставки за зимата на 2023-2024 година.

Също така, несигурността и динамичния пазар в момента предизвикаха протести в няколко страни, сред които Франция и Германия, насочени към  заплатите и необходимите за живот средства. Очаква се те да продължат, предизвиквайки социалното напрежение и отрицателното въздействие върху икономиката. 

Очакваните метеорологични условия през зимата на 2023-24 г. в Северна Америка и Азия също се оказват рискови за ситуацията. Според метеоролози те ще бъдат сурови, докато на места в южното полукълбо ще преобладава суша. Следователно Съединените Щати, които тази година се превърнаха в голям доставчик на LNG за Европа, може да приоритизират местните клиенти поради по-високото търсене.

Друг риск, който крие поставянето на таван на цените, е свързан с енергоспестяването. Ако цените на газа са ограничени, съществува вероятност и домакинствата, и компаниите да имат по-малко стимули да намалят своята консумация. Поради това Международната енергийна агенция настоява за намаляване на газовото потребление с  13% след зимния сезон 2022-2023 г.

Усилията на лидерите на ЕС да осигурят доставките на газ в Европа през предстоящите зимни сезони може да отклони финансови ресурси от допълнително ускоряване на възобновяемите енергийни източници. Докато изгарянето на природен газ се счита за източник на енергия, който предизвиква по-малко емисии на CO2 от въглищата, той все пак е изкопаемо гориво, което замърсява. Това води до нуждата икономиките да се стремят към програма за енергиен преход. 

Настоящата енергийна криза изисква от лидерите на ЕС да приоритизират подкрепата на домакинствата и предприятията, за да се справят с нея успешно. За тази цел, ЕС отдели около половин трилион евро от септември 2021 г. Енергийната криза, която се очаква да продължи в средносрочен план, може да попречи на разпределението на средствата, необходими за увеличаване на дела на възобновяемата енергия в европейския енергиен микс, във време на влошаващи се икономически условия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 01.02   1587 г. – Кралицата на Англия Елизабет I подписва смъртната присъда на Мария Стюарт. 1788 г. – В САЩ е патентован параходът. 1800 г. – Наполеон Бонапарт...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net