Никой не е длъжен да е онлайн постоянно - Европарламентът регулира работата от вкъщи

21.01.2021 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Правото на откъсване от работната среда е правото на работниците да не се занимават с дейности или комуникации, свързани с работата, в извънработно време, чрез използването на цифрови инструменти
Никой не е длъжен да е онлайн постоянно - Европарламентът регулира работата от вкъщи
Снимка: под лиценза на creative commons

Пандемията от коронавируса пришпори бизнеса и институциите да заложат на дистанционна работа. Това, от една страна, има ползи: цифровизацията на труда има потенциала да подобри баланса между професионалния и личния живот, както и да намали времето за пътуване до работното място.

Но тъмната ѝ страна не може да бъде пренебрегвана: работата от вкъщи за много хора означава, че те са "на линия" постоянно за изискванията на колеги и работодатели, прекарват повече време пред екраните и не успяват "да се изключат" емоционално и практически дори в свободното си време.

Европейският парламент иска да защити тези работници. Днес в пленарно заседание депутатите ще гласуват резолюция, с която да поискат създаването на европейски закон за защита на "правото на откъсване" от работа.

Правото на откъсване от работната среда е правото на работниците да не се занимават с дейности или комуникации, свързани с работата, в извънработно време, чрез използването на цифрови инструменти, като например телефонни обаждания, електронни писма или други съобщения.

Правото на откъсване от работната среда следва да позволява на работниците да изключват инструментите, свързани с работата, и да не отговарят на искания на работодателите в извънработно време, без риск от неблагоприятни последици, като например уволнение или други ответни мерки.

От друга страна, работодателите не следва да изискват от работниците да работят извън работното си време. Работодателите не следва да насърчават културата "винаги на линия" на работното място, при която работниците, които се отказват от правото си на откъсване от работната среда, се ползват очевидно с предимство спрямо служителите, които не правят това.

В резолюцията си ЕП напомня, че използването на цифровите инструменти за продължителен период от време може да доведе до намаляване на концентрацията, както и до когнитивно и емоционално претоварване. Монотонните, повтарящи се манипулации и статичната поза в продължение на дълъг период от време могат да доведат до напрежение на мускулите и до мускулно-скелетни смущения.

Международната агенция за изследване на рака е класифицирала радиочестотната радиация като потенциално канцерогенна, а бременните жени могат да бъдат изложени на особен риск, при експозиция на радиочестотно лъчение, посочват евродепутатите.

Прекомерното използване на технологичните устройства може да утежни изолацията, пристрастяването към технологиите, лишаването от сън и да доведе до емоционално изчерпване, тревожност и изтощение. Според СЗО над 300 милиона души в световен мащаб страдат от депресия и от често срещани психични разстройства, свързани с работата, а 38,2% от населението на ЕС страдат ежегодно от психични разстройства;

Проучване на Eurofound показва, че 27% от респондентите, работещи от дома си, съобщават, че са работили през свободното си време, за да се справят. Лицата, които работят редовно от дома си, има два пъти по-голяма вероятност да работят повече от изисквания максимум от 48 часа седмично и рискуват да почиват по-малко от необходимите 11 часа между работните дни, както е предвидено в законодателството на Съюза, в сравнение с лицата, които работят в сградата на своя работодател.

Почти 30% от тези дистанционни работници съобщават, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, в сравнение с по-малко от 5% от работниците, базирани в "офиси". Те по-често съобщават, че страдат от свързан с работата стрес и че те са засегнати от нарушения на съня, стрес и излагане на светлината на цифрови екрани, и отбелязва, че някои други последици за здравето на дистанционните и "високомобилните" работници са главоболие, напрежение в очите, умора, тревожност и мускулно-скелетни смущения.

В същото време се увеличава броят на работниците, които полагат труд в домашни условия, като те посочват, че имат дълго работно време или че не могат да се възползват от извънработното си време.

Съгласно действащото законодателство и практиката на Съда на Европейския съюз работниците не са длъжни да бъдат на разположение на работодателя постоянно и непрекъснато. А времето, през което лицата трябва да са на разположение за повиквания, е работно време, припомнят евродепутатите. Правото на откъсване от работната среда обаче не е изрично регламентирано в законодателството на Съюза.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
на този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...