Само мениджърите в сектора на услугите са оптимисти за бизнеса през април

28.04.2021 | 12:45
по статията работи: econ.bg
През април общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си спрямо март. Понижение на показателя се наблюдава в промишлеността и строителството
Само мениджърите в сектора на услугите са оптимисти за бизнеса през април
Снимка: под лиценза на creative commons

През април общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си спрямо март. Понижение на показателя се наблюдава в промишлеността и строителството, в търговията на дребно запазва нивото си от март, а в сектора на услугите е регистрирано увеличение, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1.4 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са прогнозите им за износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през април е с 0.8 пункта под нивото от януари и достига 73.2%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, недостатъчното търсене от чужбина и факторът "други".

За продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През април съставният показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 1.3 пункта главно поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава нарастване на негативното ѝ влияние. На второ и трето място остават недостигът на работна сила и факторът "други".

Очакванията на преобладаващата част от мениджърите са продажните цени в строителството да се запазят през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва нивото си от март, въпреки това прогнозите на търговците на дребно за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са оптимистични, като и очакванията им за обема на продажбите през следващите три месеца.

Най-сериозните проблеми на предприятията продължават да бъдат свързани с несигурната

икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги. През април съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 2.3 пункта главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и известно подобрение в прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца.

Основните пречки за бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, фактора "други", недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Очакванията на преобладаващата част от мениджърите са за запазване на цените през следващите три месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...