Нова митническа декларация за внос на стоки от юли

24.06.2021 | 14:05
по статията работи: econ.bg
По този начин всички стоки, внасяни в ЕС от трети страни, ще се облагат с ДДС, независимо от тяхната стойност и подлежат на митнически формалности (деклариране с митническа декларация за допускане за свободно обращение)
Нова митническа декларация за внос на стоки от юли
Снимка: БГНЕС

С приемане на Пакета за ДДС в областта на електронната търговия от Съвета (Директива (ЕС) 2017/2455 през декември 2017 г. и с Директива (ЕС) 2019/1995 през ноември 2019 г.), от 1 юли 2021 г. се премахва прага за освобождаване от ДДС (който за България е 30 лв.), съобщиха от агенция "Митници". По този начин всички стоки, внасяни в ЕС от трети страни, ще се облагат с ДДС, независимо от тяхната стойност  и подлежат на митнически формалности (деклариране с митническа декларация за допускане за свободно обращение).

Ако досега закупена от онлайн търговец в трета страна (Китай,  САЩ и др.) стока на стойност до 30 лева се е получавала без митнически формалности, директно на адрес на доставка, то след 01.07.2021 г. за същата тази стока ще се дължи ДДС, което ще налага и извършването на митнически формалности (досега прилагани само за пратки над 30 лева).

В същото време с прилагането на Пакета за ДДС в областта на електронната търговия на ниво Европейски съюз се въвеждат и мерки за опростяване на събиране и плащане на ДДС чрез:

- Обслужване на едно гише при внос (Import One-Stop Shop или IOSS, предназначен предимно за онлайн платформи и онлайн търговци извън ЕС) или

- Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос, предназначен за дистанционните продажби на стоки от трети държави или територии за потребление в Европейския съюз (Специален режим).

Какво означава това за потребителите, които пазаруват онлайн от държави извън ЕС?

Получаване на пратки, ако онлайн търговецът/платформата е регистриран  по IOSS

Пакетът за ДДС в областта на електронната търговия предвижда възможност онлайн платформите или онлайн търговците да събират дължимото ДДС за стоки още в момента на поръчката (от 1 юли 2021 г.). ДДС ще се начислява в размер с оглед държавата на доставка, заедно с цената на стоката и цената на доставката. Търговецът ще има ангажимент да декларира и заплати събрания ДДС на държавата членка по идентификация (регистрация), която след това го разпределя между държавите членки на получаване на стоките. По този начин гражданите предварително ще имат информация за разходите за доставка и дължимия данък.  

Купувач – физическо лице от България, който пазарува от регистриран по IOSS онлайн търговец от трета страна, например САЩ Китай и др.), заплаща предварително, при покупката ДДС в размер на 20% на онлайн търговеца/платформата за онлайн търговия. Стоката се доставя до адреса на получателя, като в общия случай той не дължи допълнителни такси, извън предварително обявените от търговеца. Впоследствие платформата/търговецът превежда сумата за ДДС към данъчните органи на съответната държава, в която ще се потребява стоката.

! За да се извърши поръчката и доставката по описания начин, онлайн търговецът/ платформата трябва да са регистрирани за използване на IOSS. Тъй като на този етап регистрацията по IOSS не е задължителна, от Агенция "Митници" препоръчват всеки да се информира предварително дали онлайн търговецът е регистриран и какви са условията му за доставка.

Получаване на пратка, ако онлайн търговецът/платформата НЕ е регистриран по IOSS

В случай, че онлайн търговецът или онлайн платформата, на която се помещава той, не работят с IOSS, тогава задължението за митническо оформяне е на получателя на стоката.

Това може да стане чрез:

- подаване лично на митническа декларация по електронен път  или

- упълномощаване на друго лице (например доставчикът) като митнически представител/декларатор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.10   439 г. – Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. 1071 г. – Михаил VII Дука става император на Византия. 1260 г....