Ново проучване оборва идеята, че заетите в ИТ сектора у нас искат нереалистично високи заплати

11.12.2020 | 11:30
по статията работи: econ.bg
84 процента от средното ниво специалисти и 36 на сто от старшите искат между 3000 и 5000 лева заплата
Ново проучване оборва идеята, че заетите в ИТ сектора у нас искат нереалистично високи заплати
Снимка: под лиценза на creative commons

Какво всъщност искат ИТ специалистите у нас, когато избират нов работодател – е фокусът на специално проучване на компанията за комплексни HR услуги JobTiger. В продължение на две седмици бяха анкетирани 453 ИТ специалисти, които споделиха не само желаното от тях възнаграждение, но и в какъв тип компании и екипи искат да работят, кои допълнителни придобивки натежават при избора им и в какъв процес по подбор предпочитат да участват.

Повечето анкетирани имат реалистични финансови очаквания

От проведеното изследване става ясно, че представата, според която работещите в сферата на ИТ у нас искат необосновано високи заплати, е по-скоро мит. Действителните цифри сочат, че 36% от  старшите специалисти (Senior) предпочитат нетно месечно възнаграждение в диапазона 3000-5000 лв., 38%  – в рамките на 5000-7000 лв., а за малко над четвърт (26%) – предпочитанията са за над 7000 лв.

При специалистите средно ниво (Middle) очакванията са по-категорични и ясно обособени. Цели 84% е делът на служителите, които искат нетно месечно възнаграждение в диапазона 3000-5000 лв. Почти една десета (9%) са тези, които очакват заплащане в рамките на 5000-7000 лв. Останалите 6% биха работили и за доход под 3000 лв. месечно.

При тепърва стартиращите своята кариера в ИТ индустрията (Junior) очакванията за месечно нетно възнаграждение са, както следва: 82% биха предпочели то да е в диапазона 2000-3000 лв., а 18% – биха склонили и на заплата под 2000 лв. 

Независимо от конкретните желания за размера й, заплатата е била почти единодушно (96%) посочена като фактора с най-голямо значение при избор на нов работодател. 

Дистанционната работа и допълнителната отпуска са силно предпочитани

На въпроса кои придобивки са най-желани от тях, 68% от участниците в изследването на JobTiger са посочили допълнителните дни отпуска, следвани от хоум офис (66%) и допълнително здравно осигуряване (49%). 

За 72% от ИТ специалистите възможността за дистанционна работа е водещ фактор при избора на ново служебно място. Втора по предпочитания сред видовете работа е извършваната предимно в екип (58%), а трета – изискващата комуникация с всички активни страни в процеса (36%). 

Като определящи фактори при избора на конкретна компания участниците в проучването поставят на първо място нейните ценности (57%), втора по важност е дейността на конкретната фирма (52%), а трета – нейната репутация (48%).

Освен заплатата, като водещ фактор, не е за подценяване и фактът, че по-голямата част (71%) от ИТ специалистите у нас биха искали да имат възможност да работят с най-съвременните технологии в областта им. Други фактори, които са от значение, са „Локация на офиса“ (48%) и „Предоставяни обучения“ (47%). 

Повечето кандидати за нова работа в ИТ сферата предпочитат да преминат през 2 или 3 интервюта със специалисти от компанията, преди да решат дали искат да работят за нея. Любопитен факт за отрасъла е, че 6% от участниците споделят, че не комуникират със специалисти по подбор, а сами откриват възможности за професионална реализация. 

Повече детайли от проучването относно нагласите и очакванията на ИТ специалистите у нас при избора им на нов работодател, осъществено от компанията за комплексни HR-услуги JobTiger, можете да откриете ТУК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net