КЕВР: Църквата може да поиска да бъде битов клиент от доставчиците на ток

03.02.2023 | 07:55
по статията работи: econ.bg
Според сега действащото законодателство не е възможно обектите на църквата автоматично да преминат на регулирания пазар на ток, където цените са по-ниски. Все пак има вратичка в закона, която позволява това да се случи
КЕВР: Църквата може да поиска да бъде битов клиент от доставчиците на ток
Снимка: под лиценза на creative commons

Българската православна църква (БПЦ) може да поиска от съответните електроснабдителни дружества да сключи договор за доставка на електроенергия като битов потребител. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране в отговор на писмо от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, Председател на Светия Синод на БПЦ.

Според сега действащото законодателство не е възможно обектите на църквата автоматично да преминат на регулирания пазар на ток, където цените са по-ниски. Все пак има вратичка в закона, която позволява това да се случи, става ясно от становището на КЕВР. В нормативната уредба не съществува яснота по въпроса какви точно нужди се включват в понятията "за собствени битови нужди", респективно, "за небитови нужди".

Нормативно неизяснен е и въпросът как следва да бъде класифициран даден клиент при едновременно задоволяване на битови и небитови нужди. Това създава трудности в практиката и налага разграничението битов/небитов клиент да се преценява за всеки конкретен случай и за всеки обект, като се отчитат и съответните специфики, предаде БНТ.

В своя писмо председателят на КЕВР Иван Иванов обяснява, че предвид многобройните различни обекти, собственост на БПЦ, не може да се даде еднозначна оценка, дали и доколко част от тях попадат в обхвата на понятието "битов клиент", т.е. за какви точно нужди (битови/небитови) ще се ползва доставяната електрическа

енергия.

"При действащото към момента законодателство, ако БПЦ прецени, че някои от нейните обекти отговарят на критериите за битов клиент и желае те да се снабдяват с електрическа енергия по утвърдени от КЕВР цени, от съответния краен снабдител ("Електрохолд Продажби" ЕАД, "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" АД и "ЕСП Златни пясъци" ООД), то следва да бъде поискано сключването на договор за доставка на електрическа енергия за избраните обекти, обясняват още от КЕВР.

От регулатора уточняват, че в случай, че крайният снабдител откаже да извършва доставка на електрическа енергия за тези обекти, БПЦ разполага с възможността да сезира с жалба Комисията. Ако в производството по разглеждане на жалбата бъде установено, че доставяната в конкретния обект енергия се използва само за битови нужди, Комисията има право да задължи крайния снабдител да сключи договор с БПЦ за този конкретен обект.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор...
Полезно от Мрежата
7sport.net