Нови правила за таксуване на пътищата в Евросъюза

17.06.2021 | 11:40
по статията работи: econ.bg
Промените имат за цел да съдействат за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата, за намаляване на вредните емисии и други въздействия върху околната среда
Нови правила за таксуване на пътищата в Евросъюза
Снимка: БГНЕС

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент са постигнали политическо споразумение относно ревизираните правила за таксуване на пътищата (директивата „евровинетка“) на територията на 27-те страни от ЕС, съобщи пресслужбата на Европейския съвет.

Промените имат за цел да съдействат за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата, предвиждащо намаляване на вредните емисии и други въздействия върху околната среда, както и задръстванията и финансирането на пътната инфраструктура.

„Днешното споразумение за таксуване на пътища с по-строги и по-широки по обхват правила и нова схема за справяне с емисиите на CO2, е ключов елемент при декарбонизирането на транспорта и постигането на целите за климата в съответствие с Европейския зелен договор и Парижкото споразумение. Чрез стимулиране на по-чистите транспортни операции, той предоставя ясен сигнал и правна сигурност на производителите на превозни средства и превозвачите за следващото десетилетие, както се изисква от индустрията, екологичните организации и други заинтересовани страни. Приключването на преговорите по това предложение беше важен приоритет за португалското председателство“, заяви Педро Нуно Сантос, португалски министър на инфраструктурата и жилищното строителство, чиято страна е временен председател на Съвета.

Според постигнатата договореност, държавите от ЕС могат да въведат комбинирани системи за събиране на пътни такси както според времето, през което транспортните средства пътуват, така и според изминатото разстояние. Винетките, базирани на време, ще бъдат премахнати за тежкотоварните превозни средства в основната мрежа TEN-T в рамките на осем години от влизането в сила на променената директива за винетките. В случаите, когато държавите-членки прилагат обща система от винетки, те ще имат две допълнителни години, за да адаптират или разгърнат тази система.

Като основен принцип на пътното таксуване държавите-членки запазват свободата да прилагат пътни такси и потребителски такси за различни категории превозни средства, като тежкотоварни превозни средства, автобуси, лекотоварни превозни средства, микробуси и леки автомобили, независимо един от друг. Например държавите-членки могат да решат изобщо да не таксуват автобусите.

Правилата за пропорционалност на цените на винетките за леки автомобили ще включват задължение за въвеждане на дневна винетка за автомобили, които са „случаен превоз“ или преминават транзит през дадена държава.

Ще бъде въведен нов инструмент за целия ЕС за различната инфраструктура и потребителски такси за тежкотоварни превозни средства въз основа на емисиите на CO2, както е предвидено в първоначалната позиция на Съвета. Промяната ще се основава на съществуващите стандарти за CO2. В началото схемата ще се прилага само за най-големите камиони, но постепенно може да се разшири и към други видове тежкотоварни автомобили, като редовно се адаптира към технологичния напредък чрез актове за изпълнение.

В позицията на Съвета са направени някои подобрения, които имат за цел да гарантират, че хибридните превозни средства няма да бъдат натоварвани два пъти, както и да се избегнат възможни припокривания на вариантите на CO2 такси с други инструменти при ценообразуване на въглерода.

Различни пътните такси въз основа на екологичните показатели, които ще се прилагат за микробуси и леки автомобили, когато това е технически осъществимо, но най-рано от 2026 година.

Таксите за външни разходи за замърсяване на въздуха (вредните емисиите СО2) ще станат задължителни за тежкотоварните превозни средства след четиригодишен преходен период, където се налагат такива такси. Държавите-членки, обаче, ще имат право да не прилагат тази такса, след като уведомят Комисията, ако това ще доведе до отклоняване на трафика, което би имало нежелани отрицателни последици.

Основните принципи за определяне на приходите от пътни такси ще останат непроменени. Като цяло държавите-членки трябва да отделят от приходите, генерирани от такси за инфраструктура и външни разходи за проекти в транспортния сектор, по-специално в подкрепа на трансевропейската транспортна мрежа. Те не са длъжни да го правят. По отношение на приходите, генерирани от незадължителни такси за задръствания, или тяхната еквивалентна финансова стойност, държавите-членки ще ги използват само за решаване на проблеми със задръстванията или за развитие на устойчив транспорт и мобилност.

Новите правила ще позволят на държавите-членки да прилагат по-висока надценка (до 50%) към таксата за инфраструктура, събирана за конкретни силно претоварени пътни участъци, ако всички засегнати държави-членки са съгласни.

Договореният текст включва редица изключения, отнасящи се например за съществуващи концесионни договори, хора с увреждания и слабо населени райони.

Промените ще влязат в сила след одобрение от страна на Комитета на постоянните представители (COREPER), а след това – от Съвета на ЕС (ръководителите на компетентните министерства). Следващото одобрение ще е както на Съвета (лидерите), така и на Европейския парламент.

От пресслужбата на Съвета припомнят, че Европейската комисия въведе за първи път през май 2017 г. изменения в директивата за „евровинетката”, който определя, че въвеждането на пътни такси е доброволно за държавите-членки на ЕС.

Ако решат да налагат пътни такси, съответните държави трябва да спазват общите правила, определени в директивата за „евровинетката“. Целта на това е да се гарантира, че налагането на пътни такси не дискриминира международния трафик и не води до нарушаване на конкуренцията между транспортните оператори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
на този ден 09.06   68 г. – Римският император Нерон извършва с помощта на секретаря си самоубийство, за да не претърпи унижението от бичуване, което го очаква след загубата на...