Ръст на издадените разрешения за работа на чужденци в България

09.11.2020 | 15:30
по статията работи: Росен Бояджиев
Коронакризата удари най-вече търсенето на граждани от трети страни в сезонната заетост у нас. Особено драстичен е спадът при тези, които идват за срок до три месеца
Ръст на издадените разрешения за работа на чужденци в България
Снимка: под лиценза на creative commons

Въпреки пандемията Covid-19 за първите десет месеца на година от Агенцията по заетостта отчитат ръст на издадените разрешения за работа на чужденци в България. Това се дължи най-вече на поетите ангажименти на страната ни във връзка с изпълнение на големи инфраструктурни проекти като „Балкански поток“, например. Коронакризата удари най-вече търсенето на граждани от трети страни в сезонната заетост у нас. Особено драстичен е спадът при тези, които идват за срок до три месеца. 

Данните на Агенцията показват, че от началото на годината до края на октомври е предоставен достъп до пазара на труда в България на 4270 граждани от трети държави. За сравнение, за същия период на миналата година те са били много по-малко – 2812 души, каза за „Хоризонт“ директорът на дирекция „Международна трудова миграция и посредничество“ в Агенцията Лили Георгиева.

„Ръстът се дължи на граждани на трети държави, ангажирани по големи проекти. Процедурата, по която са кандидатствали – командировани или с корпоративен трансфер, не се провежда предварително проучване на пазара на труда“, посочи тя.

Над 1700 са решенията, свързани с т.нар. „вътрешнокорпоративен трансфер“ във връзка с изпълнение на големи инфраструктурни проекти на територията на България, докато за същия период на миналата година те са малко над 30 души. 

Отново с тази тенденция е свързан и фактът, че най-много са постановените от началото на годината решения за внос на работна ръка от Русия – над 1300. На второ място е Турция, следва Украйна. 

Друга тенденция в коронакризата е ръстът на издадените разрешения по линия на така наречената „синя карта“ на висококвалифицирани кадри: 

„През първите десет месеца има увеличение в броя на издадените разрешения. Преобладаваха заявления за удължаване на срока. Това са чужди граждани, които пребивават в България и работодателите искат да ги задържат. Негативен фактор, който оказа влияние върху достъпа на чужденци до пазара на труда, са затворените граници“.

Най-сериозен е ударът на коронакризата върху наемането на чужденци за сезонна заетост в най-засегнатите сфери - туризъм, селско стопанство и строителство.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че и на българския пазар на труда има много безработни кадри с високо образование и квалификация: 

„Превес има това, че се вкарват по-образовани за по-високи позиции работници. И в България има все повече висококвалифицирани безработни. За деветмесечието са 7,7% са висшисти, 10% със средно образование и 80% с основно и по-ниско“. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 24.03   1201 г. – Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. 1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир. 1721 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net