КРС: Извънредното положение увеличи потребление на телефонни услуги и достъп до интернет

13.04.2020 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Комисията за регулиране на съобщенията продължава да осъществява засилено наблюдение върху мобилните мрежи и работата на лицензирани пощенски оператори
КРС: Извънредното положение увеличи потребление на телефонни услуги и достъп до интернет
Снимка: под лиценза на creative commons

В периода 1.04.2020-8.04.2020 г. се наблюдава стабилизиране на увеличеното потребление на телефонни услуги и достъп до интернет спрямо периода преди обявяване на извънредното положение и не се отбелязват съществени изменения в трафика. 

Според данните, подадени към КРС до 08.04.2020 г., потреблението се е увеличило спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение, както следва:

• мобилна мрежа, гласов трафик – 25%;  

• мобилна мрежа, трафик на данни – 17%; 

• фиксирана мрежа, гласов трафик – 19 %; 

• фиксирана мрежа, трафик на данни – 34%. 

В изпълнение на своите задължения мобилните оператори извършват постоянно наблюдение на сигурността и целостта на мрежата, с цел осигуряване на непрекъсваемост на услугите. 

Комисията следи за състоянието на предоставения на мобилните оператори радиочестотен спектър, като се извършват и специализирани измервания по отношение качеството на предоставяните услуги. Проведените наблюдения и тестове показват, че до момента не е констатирано прекъсване или отклонение от нормалната работа на мобилните мрежи. При проведени над 4000 тестa са констатирани нива, съответстващи на добра степен на покритие и 99.97 % успешни повиквания за гласовите услуги. За 4G (LTE) мрежите се следи скоростта на достъп до файлове в интернет през мрежите на мобилните оператори, като са измерени средни скорости от 50÷149 Mbps за София и 19-28 Mbps в някои райони от страната.

Мобилните оператори са предприели допълнителни действия в помощ на  клиентите в условия на пандемия, включващи:

- Предоставяне на допълнителни обеми от данни (МВ) без увеличение на цената на услугата;

- Предоставяне на безплатен трафик към различни платформи за обучение от разстояние (нулево таксуване);

- Предоставяне на полезна информация по различни начини – чрез интернет страниците си, SMS и информиране чрез съобщения в пресата.

Установени бяха опити за телефонни измами от типа „пропуснато обаждане” (т.нар. wangiri измама). След извършена проверка от страна на КРС, операторите са противодействали на измамите, включително и чрез блокиране на повикванията. 

Продължават мерките на лицензираните пощенски оператори за осигуряване предоставянето на пощенските услуги, при спазване на всички противоепидемични изисквания в условия на пандемия, като е  засилен контролът при посещения на офиси във връзка с получаване на пратки. 

Универсалната пощенска услуга (УПУ) се предоставя на територията на страната, като има промени в работното време на някои пощенски станции Подробна информация може да бъде намерена на www.bgpost.bg. 

Запазва се обявената промяна от "Български пощи" ЕАД в предоставянето на УПУ за чужбина, съгласно която дружеството временно е преустановило приемането на всички изходящи международни препоръчани пратки, колети и EMS пратки. Приемат се непрепоръчани пратки до държави, за които е наличен транспортен капацитет и не са отказали обработка на международна поща.

По данни на пощенските оператори се наблюдава увеличение на дела на пратките, доставяни до адрес, което води до предоставяне на допълнителни услуги, в посока осигуряване свобода на получателите за управление доставката на техните пратки. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...