КЗК предлага пълна либерализация на електроенергийния пазар

25.02.2020 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Комисията прие секторен анализ на конкурентната среда на пазара на търговия на едро с електроенергия
КЗК предлага пълна либерализация на електроенергийния пазар
Снимка: под лиценза на creative commons

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие секторен анализ на конкурентната среда на пазара на търговия на едро с електроенергия по свободно договорени цени в България. Анализът обхваща периода от 01.01.2016 г. до 30.09.2019 г. Събрана е информация от над 50 субекта, в това число участници на пазара (производители, търговци, БНЕБ ЕАД, ЕСО ЕАД и др.), компетентни държавни органи и браншови организации.

Изследваният период се характеризира с множество нормативни промени и динамично развитие на свободния пазар на електроенергия. Отчитат се редица положителни стъпки в посока развитие на конкурентен електроенергиен пазар, сред които развитието на борсовата търговия, премахването на пречките пред вноса и износа, поетапното интегриране на борсовия пазар в регионалните пазари. В същото време в сектора се идентифицират редица проблеми на конкурентната среда, като напр. непредвидимост на нормативната уредба и липса на дългосрочна стратегия за развитие, незавършена либерализация на електроенергийния пазар, задължително предлагане на цялото произведено количество електрическа енергия на организирания борсов пазар, липса на ефективен контрол върху дейността на борсовия оператор и върху търговията на едро с електроенергия, недостатъчна прозрачност на пазара и др., отчитат от КЗК. Оттам допълват, че в хода на производството са постъпили и редица сигнали за пазарни манипулации на търговията на едро с електрическа енергия в сегментите на дългосрочните доставки и на Пазар Ден Напред.

След обработване и анализ на информацията от Комисията предлагат мерки в няколко направления.

КЗК препоръчва: енергийният министър да предложи на обществено обсъждане проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България за периода след 2020 г. във възможно най-кратък срок; измененията на нормативната рамка в сектора да бъдат подлагани на обществено обсъждане; компетентните органи, приемащи или издаващи нормативни и административни актове, да сезират КЗК за извършването на оценка за съответствието с правилата за конкуренция на проектите на такива актове преди тяхното приемане или издаване.

Според КЗК едновременното съществуване на регулиран и свободен сегмент препятства развитието на естествените конкурентни процеси, поради което Комисията препоръчва: изготвяне на пътна карта за поетапна пълна либерализация на електроенергийния пазар; мерки за социална защита на уязвимите потребители.

КЗК препоръчва: в Правилата за търговия с електрическа енергия да бъде разписана процедура за контрол от страна на КЕВР върху актовете на борсовия оператор; да се разпише изрично възможността на КЕВР да упражнява контрол служебно (ex officio) и при сезиране от страна на участници на борсата, както и задължение на борсовия оператор при всяко изменение на правилата и тарифите да предлага същото за одобрение от КЕВР; да се предвиди процедура за обществено обсъждане по проектите на правилата и тарифите, обект на контрол от страна на КЕВР; да се предвидят нормативни правила за определяне на борсовите такси по отношение на видовете такси и размера им; да се извърши цялостен преглед на действащите борсови правила от страна на КЕВР; в рамките на предстоящото постигане на пълно пазарно обединение (market coupling) на българския електроенергиен пазар с пазарите на съседните страни и пълна либерализация на пазара да отпадне задължението за производителите да предлагат цялото произведено количество електрическа енергия на БНЕБ като задължителен канал за търговия на електроенергия на едро.

Предприемане на активни и навременни мерки от страна на КЕВР за ефективно упражняване на правомощията й за разследване и санкциониране на нарушения; публичност и прозрачност на контрола, в това число чрез поддържане на публичен регистър за постановените актове.

Комисията предлага още предприемане на допълнителни мерки за повишаване на прозрачността на пазара на търговия на едро с електрическа енергия, като напр. предоставяне на публично достъпна информация за моментното производство на електрическа енергия от всеки един производител в страната, предоставяне на публично достъпна актуална информация за степента на използване на междусистемните преносни капацитети и др.

За стимулиране на конкуренцията на пазара и ограничаване на възможностите за пазарни манипулации КЗК препоръчва на компетентните органи продължаване на усилията за постигане на пазарно обединение във всички сегменти в най-кратки срокове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...