Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения

06.08.2018 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Анализът включва информация от проверки, правени и през 2016 и 2017 г., в рамките на одитите по приключването на програмите
Три четвърти от търговете с еврофинансиране се оказаха с нарушения
Снимка: под лиценза на creative commons

В 74% от обществените поръчки, проведени с еврофинансиране, има проблеми заради грешки на администрацията, зле подготвени от чиновниците документи и опорочени процедури, се казва в анализ на Министерството на финансите за нарушенията при договаряне на парите по различните европрограми през приключилия програмен период, цитиран от вестник "Сега". Анализът включва информация от проверки, правени и през 2016 и 2017 г., в рамките на одитите по приключването на програмите.

От агенция "Одит на средствата от ЕС" са направили общо 708 проверки на оперативните програми, като в 348 от тях били установени нарушения, довели до намаляване на финансирането. Програмата с най-много финансови корекции е "Околна среда", следвана от "Регионално развитие" и "Административен капацитет", показва анализът.

Често пъти чиновниците поставят условия, които дават предимство на едни, а ограничават други фирми в хода на процедурата. Този тип нарушения са с най-големи финансови последици за бенефициентите на европарите, отчитат от "Одит на средствата от ЕС". В тази група влизат възложители, които с подбора на критерии за участие на практика елиминират чуждестранните фирми кандидати.

Срещат се случаи, при които възложителят е обявил изрично, че участници в процедурата могат да бъдат само български физически или юридически лица, както и техни обединения, се казва в анализа. По този начин незаконосъобразно е ограничено участието на чуждестранни икономически оператори.

При дейности с регулаторен режим възложителите често ограничавали участието на чуждестранни компании като се позовавали на национални регулации без да допускат изрично възможност за представяне на същите документи от държавата, от която е чуждестранният участник. Така например от чужди строители се изисквала регистрация в Централния професионален регистър на строителя.

В някои случаи възложителите поставяли изисквания, които нямат връзка с предмета на поръчката. Например от предлаганите от участниците експерти в строителния надзор се очаквало да имат опит и в опазването на околната среда във водния сектор. Специфична група нарушения са случаите, в които се изисквало осигуряване на оборудване, което не е необходимо и пряко свързано с предмета на поръчката, посочват одиторите.

Продължават да се срещат случаи, в които изискването за брой на изпълнените договори със сходен предмет е непропорционално, като се изискват повече от три изпълнени договора (например пет, осем, десет), установяват одиторите. Друго ограничение, прилагано от възложителите, е било да изискват опитът на кандидатите да е натрупан непременно от европроекти, въпреки че в много случаи източникът на финансиране няма значение. Например за умението да проектираи или изградиш пречиствателна станция е все едно дали я плащат фондовете на ЕС или не, се посочва в анализа.

Към експертите пък понякога се поставяло изискването опитът им да е придобит от работа в публичния сектор, но не и в частния.

Одиторите са открили поръчки, в чиято документация се съдържали противоречащи си указания за изискванията към експертите от екипа за изпълнение на поръчката, застраховката професионална отговорност, опита на участниците, срока за изпълнение, плащания на по договора, размера на гаранция. Установени са и случаи, при които противоречието в отделните части на документацията е довело до отстраняване на участници в процедурата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net