БНБ затяга отпускането на кредити

20.12.2021 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Българската народна банка затегна правилата за отпускане на кредити от банките. Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер на 1,5%, като промяната влиза в сила от 1 януари 2023 г.
БНБ затяга отпускането на кредити
Снимка: БНБ

Българската народна банка затегна правилата за отпускане на кредити от търговските банки. Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер на 1,5%, като промяната влиза в сила от 1 януари 2023 г. 

По този начин банките ще заделят повече резерви за всеки отпуснат кредит. Заемите за домакинства, особено жилищните,  нарастват с ускорени темпове. Продължителното запазване на текущите нива на увеличение на кредитите при съществуващите нива на реалните лихвени проценти създава предпоставки за вдигане на задлъжнялостта, което може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на лошите заеми при потенциално влошаване на икономическата среда, мотивират решението си от БНБ. 

В отговор на тези рискове на 16 септември 2021 г. БНБ увеличи антицикличния буфер от сегашните 0,5% на 1%, като промяната влиза в сила от 1 октомври 2022 г. Сега е взето решение за още едно повишаване на буфера.

Текущата политика на банките за поддържане на кредитната активност в сегментите на жилищното строителство и на кредитите, обезпечени с търговско и недвижимо имущество, макар и защитена като индивидуални кредитни решения и покрита с наличните ликвидни и капиталови буфери, има общосистемна проекция, което налага продължаване на проактивната позиция за изграждането на буферен капацитет срещу цикличните рискове, посочват от БНБ.

Предвид на запазващата се висока кредитна активност и несигурността по отношение на развитието на икономическата среда, повишението на равнището на антицикличния буфер от 1% на 1,5% в сила от 1 януари 2023 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при потенциално нарастване на необслужваните кредити. В съответствие с Наредба щ 8 на БНБ, решението за увеличаване на нивото на антицикличния буфер се оповестява 12 месеца преди влизането му в сила.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...