ИТ браншът възрази срещу ново вдигане на осигурителния праг

08.12.2022 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Преди година по идея на кабинета "Петков" максималният праг бе рязко вдигнат като той влезе в сила от 1 април - заедно с редовния бюджет за 2023 г. Тогава бизнесът отново протестира с основния си аргумент, че прави бизнес плановете си през есента
ИТ браншът възрази срещу ново вдигане на осигурителния праг
Снимка: под лиценза на creative commons

Недопустимо е да се повдига отново темата за увеличаване на максималния осигурителен доход. Това заявяват в обща позиция организациите на бизнеса в ИТ бранша - БРАИТ, БАСКОМ, AIBEST, БАИТ, БЕСКО и ИКТ Клъстер.

Единственият вносител на такова предложение е БСП. В проект на лидера й Корнелия Нинова и нейни колеги се предлага този праг за 2023 г. да се увеличи от сегашните 3400 лв. на 4200 лв. Най-масово тази ставка засяга тъкмо ИТ сектора заради високите заплати там. Тя се отнася и за мениджъри в различни браншове.

Преди година по идея на кабинета "Петков" максималният праг бе рязко вдигнат като той влезе в сила от 1 април - заедно с редовния бюджет за 2023 г. Тогава бизнесът отново протестира с основния си аргумент, че прави бизнес плановете си през есента и иска да знае предварително тази ставка, а не тя да се променя при започнала вече финансова година. Тогавашният финансов министър месеци наред отказваше да обсъжда темата с бранша, това направиха представители на "Демократична България", част от коалиционното управление, които по принцип са против вдигането на данъците и осигуровките. Преди година ИТ бизнесът не официализира недоволството си и никоя организация не говори открито за проблема преди приемането на повишението.

Намираме за недопустимо изобщо темата да се поставя в публичното пространство, особено на фона на отсъстващ цялостен проект за национален бюджет - без никаква ясна политическа визия за справяне със сложната икономическа ситуация и без мерки за стимулиране на високотехнологичната индустрия като двигател на изваждането от икономическата криза на страната, пишат сега организациите.

Посочват, че са последователни в отстояването на тезата си, че увеличаване на прага е удар върху средната класа в България, която е гръбнакът на българската икономика.

Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго с много усилия и без никаква подкрепа от държавата успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас, пишат организациите.

По-рано и Асоциацията на организациите на българските работодатели възрази срещу идеята.

ИТ браншът напомня, че и в момента всеки зает във високотехнологичните индустрии създава висока добавена стойност и допринася за държавния бюджет три пъти повече от средното за страната под формата на данъци и осигуровки. Отделно от това заетите във високотехнологичните индустрии движат потреблението в редица други сектори като търговия, туризъм, бизнес с имоти, развлечение, култура и мн. др., посочват организациите.

"Многократно сме предупреждавали политическите партии в България, че успехът на високотехнологичната индустрия не е даденост. Високият й растеж към настоящия момент не бива да ни успокоява, тъй като, работейки предимно за износ, тази индустрия е силно повлияна от световните тенденции. А там вече се забелязва свиване на растежа във всички сектори, което неминуемо ще се отрази през 2023 г. и в България", предупреждава бизнесът.

Напомнят, както и преди няколко месеца, че много от съседните държави са предприели мерки, за да дадат възможност на високотехнологичните си индустрии да запазят темпото на развитие чрез целенасочени политики, окуражаващи развойната дейност и намаляващи или премахващи данъчно-осигурителната тежест за компаниите и служителите.

"На този фон в България единственото "решение", което хрумва на политиците, е да увеличат максималния осигурителен доход, задоволявайки единствено тяснопартийните си цели без оглед на националния интерес", подчертават от бранша.

Обявяват, че са отворени да дискутират мерки за изсветляване на сивата икономика и предложения за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни на услугата, която се получава в замяна, без обаче да се допуска каквато и да е необоснована промяна в данъчно-осигурителната рамка.

В противен случай, според тях, ще бъде подложена на изпитание малката зараждаща се средна класа и ще се дискредитира предвидимостта на бизнес средата в страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 31.01   1862 г. – Американският астроном Алвън Кларк първи наблюдава бледо бяло джудже, компаньон на най-ярката звезда на небосклона – Сириус. 1878 г. – По време...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net