90 дни неплатен отпуск ще се броят за стаж заради COVID-19

10.02.2021 | 14:20
по статията работи: econ.bg
На микро-, малки и средни предприятия, които са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., се предоставят безвъзмездни средства
90 дни неплатен отпуск ще се броят за стаж заради COVID-19
Снимка: под лиценза на creative commons

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през следващата година. Това предлагат депутати от ГЕРБ с поправки в Закона за извънредното положение, пише в. Монитор. Така хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа.

Освен това работодателите ще могат да ги задържат по-дълго на работа. "С оглед гарантиране на трудовите и осигурителни права на работещите се предлага неплатеният отпуск, ползван през 2021 г. да се признава за трудов стаж в размер до 90 работни дни. През 2021 г. за осигурителен стаж при пенсиониране ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни. Освен това ще се даде възможност на работодателите да запазят заетостта на наетите при тях работници и служители", се казва в мотивите на вносителите.

Депутатите предлагат още обезпечителните мерки да не се налагат и действия по принудително изпълнение не се извършват до два месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка върху парични средства, изплатени на работници и служители като компенсации. На запорни изпълнения не подлежат съобщения върху вземанията на работниците и служителите по изречение първо, включително постъпили по банковите им сметки.

Друго предложение е, че по време на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка и до три месеца след нейната отмяна, Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз, съответно Българският зъболекарски съюз, може да подпишат анекс към съответния национален рамков договор, който съдържа заплащане за работа при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение, съответно на извънредната епидемична обстановка и до три месеца след нейната отмяна на изпълнителите на медицинска помощ, съответно на дентална помощ, условия и ред за заплащането и методика за определяне размера на сумите. Средства може да се осигуряват и чрез допълнителен трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването да може да изплаща допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители в системата на ведомството и подведомствените му разпоредители с бюджет, работещи при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение, съответно на извънредната епидемична обстановка, включително за дейности, свързани с поставяне на ваксини срещу COVID- 19.

На микро-, малки и средни предприятия, които са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент на оборота им без ДДС за същите календарни месеци в рамките на периода от март 2019 г. до 29 февруари 2020 г., за срок до отпадането на съответното ограничение.

За регистрираните микро-, малки и средни предприятия, които след 1 януари 2020 г. са възобновили дейност, която е преустановена в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, безвъзмездните средства са в размер на процент на оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността. Средствата се предоставят за всеки от месеците до отпадане на преустановяването, като за непълен месец на преустановяване се предоставя сума, пропорционална на дните от месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net